1 грудня 2022, 08:13

Туреччина готова допомогти Україні незвичайним способом отримувати електроенергію

Турецька компанія Karpowership готова надати Україні "електроходи" для постачання країни електрикою.

Напередодні один із менеджерів компанії Nikkei зізнався, що вже вів переговори з представниками Одеської області та керівництвом "Укренерго" щодо розміщення поруч з Одесою одразу трьох електростанцій потужністю 300 мегават.

Член правління Karpowership Зейнеп Харезі зізналася, що турецька сторона вже обговорила всі деталі з Україною. На сьогодні триває узгодження як комерційної сторони, так і технічної, інформує сайт NikkeiAsia.

При цьому не виключено, що у цьому питанні необхідне буде пряме посередництво з боку ООН, як це було у питанні із "зерновим коридором".

Щойно турецька сторона отримає всі необхідні документи від України, плавучі електростанції можна розгорнути в Одеській області всього за три тижні. Вироблюваної потужності вистачить, щоб забезпечити електрикою до 1 млн абонентів.

Великі проблеми з електрикою в Україні почалися після 10 жовтня, коли окупанти почали завдавати ракетних ударів по критичній інфраструктурі. У Кремлі зізналися, що такими методами хотіли змусити Зеленського сісти за стіл переговорів.

В "Укренерго" зізналися, що після серії масованих атак в Україні пошкоджено всі великі ТЕЦ і ГЕС.

Турецька компанія Karpowership має 36 плавучих електростанцій. Вони виробляють енергію за рахунок дизельного палива, мазуту або природного газу.

Такі плавучі станції зазвичай використовуються у країнах, де недостатньо розвинена енергосистема або у разі НП. Більшість таких станцій працює у країнах Африки та на Кубі. Також у 2023 році вони працюватимуть у чотирьох країнах Європи.

Раніше ми повідомляли, що наприкінці листопада Україна почала тестувати можливість постачання електроенергії з території Румунії.

Нагадаємо, США ініціюють створення координаційної групи із забезпечення поставок в Україну обладнання для енергозабезпечення.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини