12 грудня 2022, 22:20

Викуплено 90% російської нафти: хто саме це зробив і за якою ціною

Азіатські держави, скориставшись "баном" для нафти з РФ у Європі, вирішили скупити її зі значною знижкою.

Викуплено 90% російської нафти: хто саме це зробив і за якою ціною

Азіатські країни скупили переважну більшість (90%) російської нафти, інформує Телеграм-канал Finanz.

З незрозумілої причини у повідомленні не вказується, які саме держави маються на увазі під терміном "азіатські", але відомо, що найбільшими покупцями російської сировини в Азії є Китай та Індія (про це також говорять різні джерела, зокрема й офіційні). Також російське "чорне золото" купує і Туреччина, проте останнім часом у ЗМІ з'явилося багато повідомлень, що ця країна різко скоротила закупівлі.

Також стало відомо, що за минулий тиждень танкери вивозили з морських портів 3,5 млн барелів на добу. Після того як європейські країни припинили закупівлі російської нафти, Москві довелося торгувати нею зі значною знижкою (40%), чим не забарилися скористатися покупці з Азії.

Офіційна спотова ціна нафти "Юралс" тримається на рівні 50-53 долари за барель. Однак, якщо врахувати, що РФ довелося терміново продавати сировину, яка "зависла", то стає зрозуміло, що Індія, Китай і якийсь "секретний" покупець викупили у росіян нафту за ціною приблизно 43-45 доларів за "барель", а можливо, і ще дешевше.

Цікаво, що танкери відвезли в Азію 90% російського нафтового експорту, але водночас третину з них було завантажено на судна, які приховують пункт призначення.

Нагадаємо, російська нафта Urals коштувала на рівні 43,73 долара за барель.

Також повідомлялося, що в ЄС слідом за ціновою стелею на російську нафту хочуть встановити аналогічну стелю для природного газу.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини