8 січня 2023, 15:33

Росія за крок від бюджетної катастрофи: стеля на нафту обвалила російські доходи – ЗМІ

Поточні ціни на російську Urals на $20 нижчі, ніж закладено у бюджет РФ, і майже вдвічі менші, ніж потрібно, щоб доходи скарбниці покрили всі витрати.

Уряд Росії на всіх парах мчить до катастрофи федерального бюджету, який стрімко втрачає доходи від нафти, що забезпечують йому кожен третій рубль податків. Про це повідомляє російське видання Finanz з посиланням на опитаних експертів і дані Bloomberg.

"Росія опинилася за крок від бюджетної катастрофи", - зазначено у матеріалі.

За підсумками грудня - першого місяця ембарго ЄС і "стелі цін", запровадженої країнами G7 - російські нафтовики втратили близько 20% попиту на свої барелі. У перший тиждень санкцій експорт впав майже вдвічі, до 1,6 млн барелів на добу, а до кінця місяця відновився до 2,6 млн барелів на день, але так і не повернувся на досанкційні рівні.

Разом з обсягами нафтовики втратили і ціну: середня вартість російської Urals у грудні впала до $50,5 за барель. За два місяці основний експортний сорт Росії подешевшав більш ніж на третину, а його знижка до Brent досягла майже 40%.

За таких цін російські нафтовики ледве зводять кінці з кінцями, а деякі партії для індійських НПЗ у грудні взагалі продавали у збиток, розповіли Reuters джерела на ринку.

Поточні ціни Urals на $20 нижчі, ніж закладено у бюджет, і майже вдвічі менші, ніж потрібно, щоб доходи скарбниці покрили всі витрати.

"Справжньою катастрофою" для бюджету будуть ціни близько $40 за барель, вважає Євген Суворов з банку "Центрокредит": у цьому разі уряду доведеться проводити секвестр витрат. Вони, згідно з планом, складуть 29 трильйонів рублів, з яких третина піде на фінансування армії та силових структур.

Як раніше повідомлялося, наприкінці грудня російський рубль пробив 8-місячний мінімум.

До речі, фахівці підрахували, що вже у 1-й тиждень після введення санкцій експорт сировини з РФ обвалився більш ніж наполовину.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини