18 січня 2023, 16:22

Російські компанії ввімкнули режим "виживання" – економіці РФ прогнозують важке майбутнє

Російський бізнес зосереджений на тому, як не канути у Лету: випускати нову продукцію планують тільки 22% підприємців.

Російські компанії ввімкнули режим "виживання" – економіці РФ прогнозують важке майбутнє

Бізнес у Росії опинився у гнітючому становищі на тлі війни в Україні. Ситуація ускладнюється курсом рубля та дешевим імпортом, внаслідок чого російські компанії вимушено перейшли у режим "виживання".

Як повідомляє "РБК" з посиланням на результати опитування, проведеного ІКСІ, агентством "Експерт РА" й Інститутом Столипіна, тільки 22,5% опитаних підприємців (в опитуванні взяло участь більше ніж 100 компаній) планують випускати нову та технологічнішу продукцію у найближчі два роки.

43% респондентів визнали негативний вплив сьогоднішньої економічної ситуації у РФ на їхній бізнес. 48% опитаних компаній повідомили, що у найближчі два роки вони не збираються виробляти нові товари. Замість цього вони зосередяться на збереженні поточних обсягів виробництва або просто на тому, щоб залишитися на плаву. Йдеться про так звану стратегію "виживання", у рамках якої бізнес не розробляє нову продукцію, не виходить на нові ринки та не робить вкладення у персонал. Такий стан речей призведе до вкрай повільного відновлення економіки у майбутньому, оскільки втрачаються багато ринкових можливостей, пояснюють фахівці.

Оптимістів, які розраховують збільшити випуск продукції, виявилося всього 12%, що на 30% менше, ніж у 2022 році. Опитування показало, що тільки у 10% компаній витрати на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи перевищують 2% річної виручки.

Раніше аналітики напророкували обвал нафтопереробної галузі Росії 2023 року: її виробництво може скоротитися на 15% через санкції Євросоюзу, які набудуть чинності у лютому.

Нагадаємо, росіян почали готувати до можливого підвищення податків через падіння доходів бюджету від експорту нафти.

Тим часом у ЄС анонсували новий пакет санкцій проти РФ, який закриє лазівки для обходу раніше введених обмежень.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини