3 квітня 2023, 11:10

Ціни на нафту стрімко понеслися вгору через Росію й альянс ОПЕК

Як і прогнозували скептично налаштовані аналітики, після заяви про нове скорочення видобутку з боку РФ та її подільників з ОПЕК+ ціни на нафту почали підвищуватися.

Ціни на нафту стрімко понеслися вгору через Росію й альянс ОПЕК

У понеділок, 3 квітня, ціни на нафту доволі суттєво зросли після того, як представники одразу кількох держав, що входять до ОПЕК+, оголосили про додаткове скорочення видобутку, пише minfin.com.ua.

Так, Російська Федерація напередодні засідання моніторингового комітету ОПЕК+ оголосила про свій намір скоротити видобуток "чорного золота" на 500 тисяч барелів на добу до кінця 2023 року. Такий самий обсяг оголосила і Саудівська Аравія. Своєю чергою, в ОАЕ обіцяли скоротити своє виробництво на 144 тис. барелів на добу, Ірак - на 211 тис., Кувейт - на 128 тис., Казахстан - на 78 тис. і Алжир, відповідно, на 48 000.

У результаті ціни на нафту Brent сьогодні подорожчали на 5,48%, склавши 84,27 долара за барель.

Що стосується техаської нафти WTI, то вона також зросла у ціні більш ніж на 5% і торгувалася на 10:30 по $79,77 за одну "бочку".

Нагадаємо, РФ, вступивши у фінансову змову з картелем ОПЕК, ухвалила несподіване рішення, щоб накрутити ціни на нафту.

Також Діалог.UA писав, що у лютому 2023 року експорт російської нафти скоротився на 0,5 млн барелів на добу порівняно із січнем, а доходи РФ від продажу нафти знизилися на 42% у річному порівнянні.

До речі, у країнах ЄС не виключають можливості зниження граничної ціни російської нафти: "стелю" можуть опустити ще на п'ять доларів.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини