19 квітня 2023, 10:23

"Зерновий скандал": у Києві заявили про ключові домовленості, досягнуті з Польщею

Україні вдалося розблокувати транзит пшениці й іншої агропромислової продукції через польську територію.

"Зерновий скандал": у Києві заявили про ключові домовленості, досягнуті з Польщею

У ніч із 20 на 21 квітня транзит українського зерна й іншої сільськогосподарської продукції через територію Польщі буде розблоковано. Київ і Варшава досягли важливих домовленостей із цього питання, написала у своєму Facebook міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона наголосила, що в Україні ставляться до проблем, які виникли у польських колег, з такою ж увагою, як і Польща ставиться до наших проблем. Також чиновниця підкреслила, що польська сторона поінформувала про технічні аспекти транспортування української продукції територією Польщі.

"Ми впевнені, що українські експортери з відповідальністю ставитимуться до цих вимог", - додала Свириденко.

Нагадаємо, 7 квітня польські фермери влаштували протести, заявивши, що українське зерно обвалило внутрішні ціни у Польщі, та тепер місцеві виробники змушені працювати у збиток.

15 квітня Варшава оголосила про тимчасову (принаймні до 30 червня ц. р.) заборону на імпорт зерна та деяких продовольчих товарів з України. Польська влада обґрунтувала таке рішення "захистом інтересів своїх громадян".

Схожі рішення ухвалили також у Словаччині й Угорщині.

Водночас у Єврокомісії ці заходи розкритикували, закликавши відповідні країни негайно скасувати їх.

Як раніше повідомлялося, Борислав Береза звернув увагу на головні помилки у справі з блокуванням Польщею українського зерна.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини