1 червня 2023, 10:50

Російські мільярди за нафту застрягли в Індії – Москва втрачає доступ до $147 млрд

Російські компанії насилу обмінюють рупії через валютні обмеження, мільярди фактично застрягли в Індії.

Російські мільярди за нафту застрягли в Індії – Москва втрачає доступ до $147 млрд

Росія щомісяця накопичує до мільярда доларів у рупіях, які просто лежать в індійських банках, пише Bloomberg. Ці гроші додаються до 147 млрд доларів російських активів, які застрягли за кордоном від початку війни.

Надлишок рупій виникає через великі обсяги продажу російської нафти Індії в умовах низького обсягу імпорту з Індії у Росію. Російські компанії насилу обмінюють рупії через валютні обмеження.
Москва очікує, що рупії будуть накопичуватися на рахунках і далі, тому що переговори між сторонами про можливе вирішення проблеми зайшли у глухий кут, зазначає Bloomberg з посиланням на джерела. Згідно з розрахунками агентства, щокварталу на рахунках осідатиме від 2 до 3 млрд доларів, які Росія не зможе використовувати.

Сторони обговорюють різні варіанти вирішення проблеми, зокрема можливість виходу російських компаній на індійський ринок капіталу. Москва спочатку була проти цього, але тепер повернулася до обговорення цього варіанта, розповіли Bloomberg індійські чиновники, які попросили про анонімність.

Інший варіант передбачає вкладення накопичених рупій в індійські інфраструктурні проекти в обмін на частки в акціонерному капіталі.

Після російського вторгнення в Україну імпорт Індії з Росії збільшився приблизно у п'ять разів. Індія є одним з основних покупців російської нафти, що подешевшала. Водночас експорт товарів з Індії у Росію скоротився з 3,61 мільярда до 3,43 мільярда доларів, зокрема через цей розрив більшість угод між Росією та Індією досі укладається у доларах, писав Reuters.

Нагадаємо, більшість угод між Росією та Індією досі укладаються у доларах, пише Reuters з посиланням на джерело в індійському уряді. 

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини