17 серпня 2023, 10:11

Путін помітно засмикався через різкий обвал рубля та збирає екстрене засідання – FT

Російський президент Путін відчув, що інфляція у Росії може досягти критичних показників.

Різке падіння курсу російського рубля стурбувало московського диктатора Володимира Путіна: розуміючи, що справа може закінчитися вельми плачевно для економіки РФ, він скликав термінову нараду, на якій, за даними різних джерел, готують валютні обмеження, пише Financial Times.

Судячи з усього, керівництво РФ уже не таке оптимістичне, як раніше, та не заявляє про те, що санкції, введені за агресію проти України, "смішні" та "не працюють".

Сьогодні Путін збирається обговорювати зі своїми чиновниками посилення валютного контролю. Річ у тім, що у Росії вирішили застосувати надзвичайне підвищення ставки на 3,5 відсоткових пункти, щоб зупинити катастрофічне падіння рубля, але це не принесло бажаних результатів.

Тепер Путін хоче зобов'язати експортерів конвертувати у рублі їхню валютну виручку, більша частина якої перебуває за кордоном.

Російський Мінфін пропонує поставити експортерам таку умову: продавати до 80% валютної виручки протягом 90 днів після поставки, а хто відмовиться виконувати ці вимоги, позбавлятимуть держсубсидій.

"Цей крок буде першим випадком посилення РФ валютного контролю з перших тижнів вторгнення в Україну 2022 року. Такі заходи безпосередньо говорять про збільшуване занепокоєння Кремля впливом війни на економіку країни", - пишуть автори Financial Times.

Нагадаємо, у понеділок курс рубля пробив критичну позначку у 100 за один долар. У середу рубль відскочив до 94,6 за долар.

Як раніше повідомлялося, екстрений захід Кремля з порятунку рубля вдарив по економіці Росії.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини