1 вересня 2023, 16:49

Казахстан зближується з Китаєм і має намір у рази збільшити експорт в обхід Росії

Президент Казахстану заявив, що Транскаспійський маршрут буде частиною китайської ініціативи нового Шовкового шляху.

Влада Казахстану на тлі російської війни проти України та міжнародної ізоляції Кремля продовжує демонструвати кроки, спрямовані на поступове дистанціювання від РФ і розвиток відносин із Китаєм.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, звертаючись у п'ятницю, 1 вересня, з посланням до казахстанського народу, вимагає вп'ятеро збільшити експорт в обхід Росії.

Йдеться про розширення пропускної спроможності Транскаспійського маршруту, що пролягає через акваторію Каспійського моря, території Азербайджану, Грузії та Туреччини, та кінцевою точкою якого є Євросоюз.

За словами казахстанського лідера, у середньостроковій перспективі обсяги перевезень цим коридором можна збільшити у п'ять разів. Для цього Астана має намір об'єднати зусилля з країнами-партнерами, включно з Китаєм.

Токаєв додав: Транскаспійський маршрут буде частиною китайської ініціативи нового Шовкового шляху - проєкту, у рамках якого Пекін прагне перетворити всю торгово-економічну модель Євразії та створити всесвітню систему транспортних коридорів, що з'єднують Австралію, Індонезію, весь центр і схід Азії, Близький Схід, Європу, Африку, Південну Америку та США.

Президент Казахстану розповів про плани будівництва нового "сухого порту" на переході Бахти та прискорення робіт зі зведення контейнерного хаба в Актау. У планах також розширення портових потужностей у Чорному морі та вздовж середнього коридору.

За підсумками перших шести місяців поточного року обсяг транзитних перевезень із КНР до ЄС Транскаспійським маршрутом зріс на 77%, досягнувши 1,3 млн тонн.

Нагадаємо, наприкінці минулого року уряд Казахстану рекомендував схвалити проект транспортного коридору Європа - Кавказ - Азія, маршрут якого пролягає в обхід Росії.

Тим часом стало відомо, що Росія більше не є головним торговельним партнером Казахстану. Місце РФ захопив Китай, частка якого у зовнішньоторговельних операціях Казахстану до червня досягла 19,2%.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини