5 вересня 2023, 07:36

Ціни на бензин у РФ б'ють нові рекорди: експерти озвучили корінь проблеми

Через дефіцит бензину у південних регіонах Росії паливний ринок продовжує переписувати нові цінові максимуми.

Ціни на бензин у РФ б'ють нові рекорди: експерти озвучили корінь проблеми

Учора, 4 вересня, на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі за бензин "Преміум-95" просили рекордні в історії країни 75 тисяч рублів за тонну.

Рекорд на цю марку палива встановлює цінові рекорди 10 днів поспіль. Ба більше, з початку літа 2023 року він подорожчав на 21%, а з початку року - на 74%. Для прикладу можна взяти ще "Регуляр-92", але й тут картина трохи гірша: зростання ціни на 21% і 76%, відповідно, інформує The Moscow Times.

Експерти підкреслюють, що такого зростання ціни на бензин вони не пам'ятають останні 7 років. Нафтотрейдери впевнені, головна причина у тому, що у багатьох регіонах Росії гостро відчувається нестача палива.

Наприклад, в Астрахані, Адигеї та Краснодарському краї немає у продажу на нафтобазах бензину марки "А-92" та великі проблеми з "А-95" і навіть дизельним паливом. Практично аналогічна картина спостерігається у Ростовській області та Ставропіллі. Нафтобази цих регіонів зрідка продають паливо дрібним оптом.

Багато учасників бензинового ринку побоюються купувати паливо за таку ціну та просто  вичікують, проте ціни не падають. У Кремлі у всіх проблемах із бензином звинувачують "сірих" експортерів. Вони нібито закуповують державний бензин за субсидіями, а потім продають його не у регіони країни, а за кордон. Експерти заявили, щоб припинити таку практику, необхідно на рівні Кабміну заборонити вивезення нафтопродуктів за межі країни.

У Міненерго РФ заявили, що вони знають про наявну проблему та вже готують відповідні заходи. Влада вимагає від російських нафтокомпаній інформацію про виробництво та продаж палива.

Нагадаємо, саме у червні 2023 року у РФ почався різкий стрибок цін на бензин, який зупинити вже неможливо.

А Туреччина може побити антирекорд із закупівлі російського газу за підсумками 2023 року.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини