7 вересня 2023, 12:35

Продовження заборони імпорту зерна з України до п'яти країн ЄС: відомі позиції всіх членів Євросоюзу

Більшість держав Євросоюзу виступають проти продовження заборони імпорту українського зерна у східні країни ЄС, термін дії якої закінчується 15 вересня.

Продовження заборони імпорту зерна з України до п'яти країн ЄС: відомі позиції всіх членів Євросоюзу

Більшість країн Євросоюзу виступають проти продовження після заборони на постачання українського зерна до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Термін дії обмежень, введених у квітні, закінчується 15 вересня.

Про це пише видання Politico, посилаючись на джерела у дипломатичних колах Євросоюзу.

На зустрічі 6 вересня посли 22 країн ЄС висловилися або категорично проти продовження заборони, або поставилися до неї скептично. Серед найактивніших противників продовження обмежень для поставок українського зерна до східних країн ЄС - Німеччина та Франція, держави з найпотужнішими економіками на континенті.

Водночас країни, через ініціативи яких було запроваджено обмеження, можуть зіткнутися з труднощами через відносну дешевизну та хорошу якість української агропродукції, конкуренції з якою не витримують місцеві фермери. П'ять держав просять Єврокомісію вжити заходів щодо компенсації.

Також питання про продовження обмежень має політичний відтінок через парламентські вибори у Польщі, намічені на середину жовтня. Аграрії є вагомою частиною електорату, у них потужні профспілки, й у Варшаві побоюються акцій протесту у розпал агітаційної кампанії, які можуть не дати змоги правлячій партії отримати бажаний результат. Остаточне рішення щодо питання імпорту зерна з України до Східної Європи має ухвалити Єврокомісія.

Раніше президент Зеленський звернувся до влади ЄС із проханням не продовжувати заборону, яка порушує умови угоди про Асоціацію України з Євросоюзом. Водночас комісар ЄС з питань аграрного сектору поляк Януш Войцеховський виступив за продовження тимчасового мораторію.

Нагадаємо, що дуель заяв дипломатів Польщі й України виникла на тлі блокування Варшавою експорту українського зерна.

Також повідомлялося, що Україні вдалося розблокувати транзит пшениці й іншої агропродукції через польську територію.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини