7 вересня 2023, 12:35

Продовження заборони імпорту зерна з України до п'яти країн ЄС: відомі позиції всіх членів Євросоюзу

Більшість держав Євросоюзу виступають проти продовження заборони імпорту українського зерна у східні країни ЄС, термін дії якої закінчується 15 вересня.

Більшість країн Євросоюзу виступають проти продовження після заборони на постачання українського зерна до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Термін дії обмежень, введених у квітні, закінчується 15 вересня.

Про це пише видання Politico, посилаючись на джерела у дипломатичних колах Євросоюзу.

На зустрічі 6 вересня посли 22 країн ЄС висловилися або категорично проти продовження заборони, або поставилися до неї скептично. Серед найактивніших противників продовження обмежень для поставок українського зерна до східних країн ЄС - Німеччина та Франція, держави з найпотужнішими економіками на континенті.

Водночас країни, через ініціативи яких було запроваджено обмеження, можуть зіткнутися з труднощами через відносну дешевизну та хорошу якість української агропродукції, конкуренції з якою не витримують місцеві фермери. П'ять держав просять Єврокомісію вжити заходів щодо компенсації.

Також питання про продовження обмежень має політичний відтінок через парламентські вибори у Польщі, намічені на середину жовтня. Аграрії є вагомою частиною електорату, у них потужні профспілки, й у Варшаві побоюються акцій протесту у розпал агітаційної кампанії, які можуть не дати змоги правлячій партії отримати бажаний результат. Остаточне рішення щодо питання імпорту зерна з України до Східної Європи має ухвалити Єврокомісія.

Раніше президент Зеленський звернувся до влади ЄС із проханням не продовжувати заборону, яка порушує умови угоди про Асоціацію України з Євросоюзом. Водночас комісар ЄС з питань аграрного сектору поляк Януш Войцеховський виступив за продовження тимчасового мораторію.

Нагадаємо, що дуель заяв дипломатів Польщі й України виникла на тлі блокування Варшавою експорту українського зерна.

Також повідомлялося, що Україні вдалося розблокувати транзит пшениці й іншої агропродукції через польську територію.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини