13 вересня 2023, 07:45

"Світ на порозі історичного моменту", – глава МЕА передрік Росії погані новини

Світовий попит на нафту, згідно з прогнозом, почне падати під тиском вражаючої швидкості розвитку електромобілів і поновлюваних джерел енергії.

"Світ на порозі історичного моменту", – глава МЕА передрік Росії погані новини

МЕА оголосило про "початок кінця" ери викопного палива, включно з вугіллям, нафтою та газом. Аналітики агентства опублікували висновок на основі ситуації, яка складається в енергетичному секторі світу. У своєму прогнозі організація допускає, що пік світового попиту на викопні види палива припаде вже на це десятиліття, після чого почне знижуватися.

Глава організації Фатіх Біроль заявив, що світ уже зараз має готуватися до настання нової епохи, передає Financial Times.

Торішня доповідь агентства прогнозувала досягнення пікових значень попиту на вугілля, нафту та газ у 2030 році, аналізуючи вплив поновлюваних джерел енергії та швидкість поширення електромобілів. Однак через рік агентство переглянуло свій прогноз і зазначило, що пік споживання, ймовірно, настане раніше.

"Світ перебуває на порозі історичного поворотного моменту", - заявив Біроль.

Попит на нафту, згідно з прогнозом, почне падати під тиском вражаючої швидкості розвитку електромобілів. Попит на газ також незабаром почне знижуватися на тлі прискореної відмови від нього в Європі на тлі війни в Україні.

Декарбонізація економіки продовжує чинити серйозний вплив на зниження попиту на вуглеводні, зазначають експерти.

Росія є одним із найбільших виробників нафти у світі, та доходи від експорту нафти та газу становлять значну частину її економіки. Зниження світової ціни на нафту призведе до зниження доходів Росії та матиме негативні наслідки для її економіки.

Зниження доходів: зниження цін на нафту призведе до зниження доходів Росії від експорту нафти та газу. Це призведе до дефіциту бюджету та зниження інвестицій.

Втрата робочих місць: зниження доходів призведе до скорочення інвестицій у російський нафтогазовий сектор, що призведе до втрати робочих місць.

Ослаблення рубля: зниження доходів призведе до ослаблення рубля.

Зниження темпів зростання економіки: зниження доходів і робочих місць призведе до зниження темпів зростання російської економіки.

Раніше Путін обіграв сам себе, втративши 40 млрд доларів за нафту у "пастці" Індії.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини