13 вересня 2023, 11:39

Росіяни більше не зможуть в'їхати машиною до країн Балтії: в Естонії роз'яснили деталі

Усі три країни Балтії виконали рекомендації ЄК про заборону в'їжджати машинам із російською реєстрацією.

Сьогодні, 13 вересня, глава МЗС Естонії повідомив, що його країна виконала рекомендації Єврокомісії та заборонить у в'їзді в країну автомобілям, які отримали реєстрацію у РФ.

Про це Маргус Цахкна повідомив на своїй сторінці у соцмережі за 16 хвилин до набуття забороною чинності.

Глава МЗС Естонії також написав, що ці нововведення діятимуть доти, доки Україна не доб'ється перемоги. Не можна, щоб окупанти приїжджали у країни ЄС і користувалися привілеями, які пропонують "вільні країни".

У ЄК ухвалили рекомендації не пускати на територію ЄС приватні автівки, які зареєстровані у РФ. Головна мета - змусити країну-агресора відступити назад до своїх кордонів.

Естонські ЗМІ повідомляють, що очільник МВС Лайрі Ляенеметса проконсультувався з колегами з Литви і Латвії та всі дійшли такого висновку: такі санкції будуть ефективні, якщо їх запровадять усі три країни одночасно.

На кордоні громадяни РФ мають надати документацію про автомобіль. Якщо машина має російську реєстрацію, то у росіянина два виходи: їхати на ній назад до Путіна або ж кинути на кордоні, а далі йти до країни Балтії пішки.

Ще 8 вересня ЄК опублікувала роз'яснення на ввезення або вивезення товарів до або з РФ. Першою відгукнулася влада Литви. Вона запровадила заборону на в'їзд у країну машин із російською пропискою, окрім тих, які тримають курс на Калінінград. Одразу ж аналогічне рішення ухвалили у Латвії.

Раніше ми повідомляли, що 12 вересня ЄК оприлюднила список товарів, які громадяни РФ не можуть більше ввозити до ЄС.

Нагадаємо, через санкції Заходу медики Росії починають масово звільнятися з робочих місць.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини