21 вересня 2023, 10:41

"Це самовбивче рішення", – російський економіст обурений рішенням Кремля

Рішення запровадити експортні мита буде самогубством для Москви та російської економіки, заявив експерт.

Російський уряд збирається запровадити експортні мита майже на всі товари, які ще не обкладені ними, крім продукції машинобудування. Кремль намагається наповнити бюджет у ситуації економічної кризи на тлі війни з Україною та санкцій Заходу. Економічний аналітик Анатолій Несміян зазначає, що запровадження експортних мит буде самовбивчим рішенням для Москви.

Згідно з інформацією, що надходить, розмір мита залежатиме від курсу долара. За курсу 80-85 руб. воно становитиме 4%, 85-90 руб. - 4,5%, 90-95 руб. - 5,5%, вище 95 руб. - 7%. Захід може запрацювати вже цього року та діятиме до кінця 2024 року, зазначає економічний аналітик у своєму Telegram-каналі.

Однак разом із наповненням бюджету Кремль завдасть важкого удару по російській економіці та її експорту, що у довгостроковій перспективі призведе до втрати зовнішніх ринків, падіння конкурентоспроможності й обсягів експорту.

"Причина такого самовбивчого рішення очевидна: потрібно наповнювати бюджет. Те, що це стагнує експорт, зробить його ще менш конкурентоспроможним і врешті-решт призведе до втрати ринків або значного ослаблення присутності на них, владу не турбує: так далеко на давно не дивиться, вона вирішує поточні завдання. Що буде наступного понеділка, вона розбиратиметься у понеділок. До нього ще дожити потрібно", - пише він.

Нагадаємо, економіст Савченко вважає, що РФ закінчить рік із курсом 95-110 рублів за долар.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини