28 вересня 2023, 08:30

В ОП виступили за ослаблення гривні, вказавши на користь "легкої" девальвації

В Офісі президента слідом за Мінфіном висловилися за ослаблення національної валюти.

В ОП виступили за ослаблення гривні, вказавши на користь "легкої" девальвації

В Офісі президента вважають за доцільне "контрольоване" ослаблення гривні, унаслідок якого національна валюта трохи подешевшає. Заступник голови ОП Ростислав Шурма вважає, що "легка" девальвація принесе користь вітчизняній економіці.

Таку точку зору він озвучив у бесіді з журналістами "Інтерфакс-Україна".

Співрозмовник пояснив, що йдеться не про різке падіння курсу на 3 або 5 грн за один день, а про поступове незначне ослаблення - на кілька десятків копійок, максимум - на гривню.

На його думку, від такого кроку виграє бюджет, також це позитивно позначиться на конкурентоспроможності українських експортерів.

"Це буде оживляти економічну активність", - додав заступник голови ОП.

Крім того, Шурма назвав занадто високою поточну ставку Нацбанку з огляду на уповільнення інфляції. Він акцентував, що зараз інфляція в Україні - 8,6%, а облікова ставка була 22% (з 15 вересня знижена до 20%).

"Це означало, що реальна облікова ставка у нас 13%", - сказав заступник голови ОП і попросив назвати хоч одну іншу державу, яка має позитивну реальну облікову ставку.

Співрозмовник додав, що практично у всіх країнах інфляція перевищує облікову ставку.

Таким чином, в ОП слідом за Мінфіном висловилися за ослаблення національної валюти. Раніше цього місяця глава відомства Сергій Марченко висловив занепокоєння зміцненням гривні, зазначивши, що фундаментальних факторів, що сприяють підвищенню курсу, немає. За його словами, нинішній курс невигідний для експортерів.

Нагадаємо, Кабмін і вітчизняний бізнес прогнозують, що долар наступного року подолає позначку в 41 грн. Зокрема, в уряді передбачають на 2024 рік курс на рівні 41,4 грн за долар.

Зазначимо, у березні фінансисти називали причиною зміцнення національної валюти дефіцит гривні та надлишок долара на готівковому ринку.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини