9 жовтня 2023, 13:50

Експерт у FT розповів, за якої умови Путін уже не зможе вести війну з Україною

У FT назвали критичну для РФ цифру доходу від експорту, коли Путін навряд чи продовжить війну в Україні.

Експерт у FT розповів, за якої умови Путін уже не зможе вести війну з Україною

Якщо доходи Росії від експорту впадуть до 350 млрд доларів, Путін навряд чи продовжить війну в Україні, пише політолог Кирило Рогов у Financial Times.

Приблизно такі доходи від експорту в Росії були у 2015 і 2020 роках. При середній річній ціні марки Brent у 47 доларів за барель країна отримувала дохід від зовнішньої торгівлі у 330-340 млрд доларів.

В останнє десятиліття середньорічний дохід Росії від експорту становив близько 430 млрд доларів при середній ціні на нафту у 67 доларів за барель. У 2022 році надходження зросли до 590 млрд доларів. Цього року ця цифра очікується на рівні приблизно 460 млрд доларів.

Додатковий дохід у розмірі до 200 млрд доларів зараз покриває витрати на війну. Якщо він зникне, то Росії стане складно фінансувати війну, вважає експерт. На відміну від довоєнних років зараз на російському бюджеті лежить ще тягар високих соціальних витрат, нагадує він.

Версію про те, що Путін не може зупинити цю війну, не втративши обличчя, Рогов називає неправильною. Експерт вважає, що президент РФ зупинить війну, якщо відчує, що втрачає легітимність серед росіян. Навіть якщо йтиметься про добровільне виведення військ із територій, окупованих Москвою з лютого минулого року, більшість росіян відчують величезне полегшення, а фракцію фанатиків війни можна буде легко придушити, резюмує експерт.

У 2022 році доходи від експорту вуглеводнів склали близько 41,6 % загальних доходів федерального бюджету Росії. Це означає, що російська економіка та державний бюджет значною мірою залежать від цін на нафту та газ.

Залежність бюджету Росії від ціни на нафту та газ проявляється таким чином. Доходи від експорту нафти та газу є основним джерелом доходів федерального бюджету. У 2022 році вони склали близько 20 трлн рублів, що більш ніж удвічі перевищує доходи від податків на доходи фізичних осіб та юридичних осіб.

Ціни на нафту та газ впливають на розмір дефіциту бюджету. Чим вищі ціни на нафту та газ, тим більше доходів отримує бюджет і тим менший дефіцит. У 2022 році дефіцит бюджету Росії склав 1,6 трлн рублів, що на 1,2 трлн рублів менше, ніж у 2021 році.

Ціни на нафту та газ впливають на курс рубля. Чим вищі ціни на нафту та газ, тим сильніше зміцнюється рубль. У 2022 році курс рубля до долара США зріс із 75 рублів до 50 рублів.

Санкції, введені проти Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, призвели до зниження цін на нафту та газ. У результаті доходи від експорту вуглеводнів Росії скоротилися, що призвело до збільшення дефіциту бюджету й ослаблення рубля.

У довгостроковій перспективі Росія прагне знизити залежність свого бюджету від ціни на нафту та газ. Для цього уряд Росії реалізує низку заходів, спрямованих на розвиток інших галузей економіки, таких як туризм, сільське господарство й обробна промисловість.

Однак у короткостроковій перспективі залежність російського бюджету від ціни на нафту та газ залишиться високою. Це пов'язано з тим, що Росія є великим виробником і експортером вуглеводнів, і ці товари мають важливе місце у світовій економіці.

Раніше рубль впав нижче психологічної планки на тлі слів Путіна про "успіхи" в економіці РФ.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини