27 жовтня 2023, 15:54

"Вбивство економіки": Центробанк РФ пішов на відчайдушний крок, піднявши ключову ставку до 15 %

Центробанк Росії ухвалив рішення щодо підвищення ключової ставки до 15 % у спробі стримати жахливу інфляцію.

"Вбивство економіки": Центробанк РФ пішов на відчайдушний крок, піднявши ключову ставку до 15 %

Економічні проблеми Росії змусили уряд РФ піти на відчайдушний крок: підняти ключову ставку на 3 % - до 15%. Це рішення у перспективі ще сильніше погіршить ситуацію, впевнені експерти.

Підняття ключової ставки 27 жовтня анонсувала глава російського Центробанку Ельвіра Набіулліна, передає Діалог.UA.

Представниця путінського режиму запропонувала росіянам змиритися з тим, що жорстка грошово-кредитна політика (ГКП) у країні - це надовго. Попередні два рази у Росії ключову ставку піднімали у 2014 та 2022 роках, реагуючи на санкційний тиск Заходу. Зараз ситуація інша, запевняє Набіулліна.

"Ми спостерігаємо інфляцію внутрішнім розбалансуванням попиту та пропозиції: попит зростає - впирається в обмеження - зростання цін прискорюється. ГКП має бути більш жорстокою, щоб повернути інфляцію до 4%", - повідомила росіянам чиновниця.

Варто зазначити, що восени 2023 року курс долара у Росії пробив психологічну позначку у 100 рублів. Росіянам те, що відбувається, не дуже сподобалося, що позначилося на рейтингу диктатора РФ Володимира Путіна перед прийдешніми виборами. Ймовірно, це і стало однією з головних причин підвищення ключової ставки, яке вже знизило курс долара до 93 рублів.

Рішення прокоментував російський оглядач Анатолій Несміян (Ель Мюрид). Він у Telegram попередив, що наслідки від підвищення ключової ставки будуть дуже неприємними для економіки РФ.

"Вирішено вбивати економіку, але залишити красиві цінники у магазинах і обмінниках. Загалом, будь-яке рішення не айс, та й вибір так собі - або висока інфляція, але якесь ворушіння економіки, або економіка вирушає у кому, але інфляція нібито не зростає, точніше, зростає, але не надто швидко. Що б не було вирішено, наслідки все одно негативні. Просто вбивство економіки - процес поступовий, а тому начебто не так сильно помітний", - пояснив експерт.

Раніше у РФ рекордно підняли тарифи ЖКГ: проблему в економіці Кремль закриє за рахунок росіян.

Ми також писали, що російські банкіри спрогнозували майбутнє путінської економіки.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини