15 грудня 2023, 15:58

Глава ЦБ Набіулліна порівняла економіку РФ зі зламаною машиною: "Ми далеко не заїдемо"

Голова російського Центробанку Ельвіра Набіулліна визнала, що з російською економікою все погано.

Глава ЦБ Набіулліна порівняла економіку РФ зі зламаною машиною: "Ми далеко не заїдемо"

Виправдовуючись за посилення грошово-кредитної політики, глава Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна визнала плачевний стан російської економіки. Вона також анонсувала підвищення ключової ставки до 16 %.

Заяву представниці путінського режиму було опубліковано на офіційному сайті ЦБ 15 грудня.

Набіулліна порівняла російську економіку з машиною, яка рухається швидше, ніж на те розрахована.

"Якщо намагатися їхати швидше, ніж задано конструкцією автомобіля, (...) то двигун рано чи пізно перегріється та ми далеко не заїдемо. Їхати, можливо, будемо швидко, але недовго", - сказала Набіулліна.

Вона повідомила про підвищення ключової ставки до 16 % для стримування інфляції, яка, з її слів, і здійснює цей перегрів, "завдаючи шкоди економіці".

Згідно зі словами Набіулліної, висока інфляція у РФ нібито викликана тим, що економіка Росії не встигає за збільшуваним попитом.

На тлі цієї заяви у РФ рубль перейшов до падіння до долара.

Рішення Центробанку прокоментував російський блогер Анатолій Несміян (Ель Мюрид). Він запевнив, що єдина причина чергового підвищення ставки - це спроба забезпечити диктатору РФ Володимиру Путіну прийнятний курс рубля під час президентських виборів. І Кремль не хвилює, що такий крок знищує економіку країни, яка до того погано себе почуває.

"До "виборів", незважаючи на абсолютну фейковість цього заходу, намагатимуться тримати курс рубля, навіть якщо це буде гробити економіку. Курс можна пред'явити як ознаку стабільності... У крайньому разі завжди можна знову вимовити відому фразу: у нашого народу була норма 125 блокадних грамів і право перемогти. Той, хто вимовлятиме, звісно, сито відригуватиметься, виколупуючи ікру із зубів, але тему героїчного народу відпрацює від усієї душі", - повідомив російський експерт.

Раніше The Economist розповів, як Путін добиває економіку Росії.

Ми також писали, що економіка РФ входить у смугу нескінченних криз.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини