20 грудня 2023, 07:11

Росія продовжує отримувати підсанкційне західне обладнання: хто допомагає РФ

Західне обладнання, що потрапило під санкції, везуть у Росію через порти Марокко та Туреччини. Його встановлюють в офісах ФСБ.

Росія продовжує отримувати підсанкційне західне обладнання: хто допомагає РФ

Незважаючи на дію санкцій, Росія все ж отримує сучасне західне обладнання. Як пише The New York Times із посиланням на витоки електронної пошти російських чиновників, торговельні документи та записи розмов працівників комерційних компаній із РФ, техніку нерідко встановлюють в офісах ФСБ.

У документах зазначено, що обладнання, яке перебуває під санкціями, купують в інших країнах, включно з Китаєм, після везуть через Марокко та країну НАТО Туреччину. Серед товарів, які доставляють у Росію в обхід обмежень, зокрема продукція Cisco, HP, Juniper, Ericsson і Nokia.

Привезене у РФ обладнання та компоненти продають у російських спеціалізованих інтернет-магазинах.

Офіційно ні західні, ні російські чиновники не коментували витоку інформації. Однак українські військові неодноразово підтверджували, що окупанти воюють зброєю з виробленими у країнах НАТО та ЄС деталями. Нерідко їхній рік випуску - 2022-й і 2023-й.

Раніше СБУ викрила українське підприємство, яке постачало до Росії запчастини для військової техніки. Вінницький завод не припинив співпрацю з окупантом навіть після повномасштабного вторгнення.

Також повідомлялося, що Росія зіткнулася з дефіцитом деталей для ноутбуків і смартфонів - сервісні центри не можуть відремонтувати поломки та відмовляють клієнтам.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини