2 січня 2024, 14:07

Росію змусять виплатити репарації Україні – The Financial Times

Конфіскація заарештованих російських активів і передання їх Україні буде механізмом військових репарацій, зазначено у матеріалі.

Росію змусять виплатити репарації Україні – The Financial Times

ЄС і США мають забрати заморожені активи Росії та передати їх Україні. Це правильне рішення, і є історичні прецеденти як конфіскації іноземних активів під час військового конфлікту, так і розподілу репарацій після його завершення.

Про це пише Саймон Хінріксен у The Financial Times у статті під назвою "Вилучення російських запасів - правильне рішення".

Перспектива вилучення заморожених резервів ЦБ РФ викликала занепокоєння щодо наслідків для фінансової системи.

"Деякі країни, наприклад Китай, можуть подумати, що зберігати резерви у доларах і євро небезпечно, але це не так. Якщо одні країни не будуть незаконно вторгатися на територію інших, їхні гроші будуть у цілковитій безпеці", - зазначено у матеріалі.

Військові репарації - звичайне явище у мирному врегулюванні. Коли держава порушує міжнародне право, постраждала сторона може вимагати репарацій, що є встановленою нормою звичайного міжнародного права. Звичайною історичною процедурою з часів наполеонівських війн є створення комісії з відшкодування збитків. Громадяни, підприємства та держави можуть вимагати реституції та компенсації за знищене майно.

У випадку з Україною вже існує реєстр збитків, складений Інститутом KSE, у якому станом на червень 2023 року збитки оцінюються у понад 250 мільярдів доларів. Чи буде передача репарацій такого розміру відповідати історичній нормі? Відповідь на це запитання - так.

ООН уже визнала, що Росія має нести юридичні наслідки, які включають репарації. Згідно з міжнародним правом, ЄС і США мають усі підстави для вжиття заходів у відповідь з метою конфіскації російських активів і використання їх для виплати Україні.

Нагадаємо, союзники на Заході все більше схиляються до того, щоб передати Києву заморожені російські активи.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини