9 січня 2024, 12:53

Експорт нафти з Росії впав, Москва втрачає сотні мільйонів доларів – ЗМІ

У перший тиждень 2024 року поставки російської нафти впали на 300 000 барелів на день, скоротивши прибуток Кремля.

Експорт нафти з Росії впав, Москва втрачає сотні мільйонів доларів – ЗМІ

Поставки російської нафти на початку 2024 року почали скорочуватися. Перший тиждень січня поставки були на 300 000 барелів на день нижчими за середній рівень травня - червня, повідомляє Bloomberg.

Валова вартість російського експорту нафти, розрахована на основі щотижневих постачань і цінових даних Argus Media, за сім днів до 7 січня знизилася до 1,45 млрд доларів з 1,73 млрд доларів на попередньому тижні. Середній дохід за чотири тижні також знизився, зменшившись на 53 мільйони доларів до 1,5 мільярда доларів на тиждень.

Уся російська нафта, призначена для азіатських покупців, після навантаження у західних портах продовжує проходити через Червоне море, незважаючи на напади з боку єменських повстанців. Танкери, що перевозять нафту з РФ, навряд чи будуть мішенню, але це не виключає ризику того, що судно з російськими поставками може бути зачеплено помилково.

Більш волатильний тижневий середній показник впав на 500 000 барелів на день до 3,28 мільйона. Це на 300 000 барелів нижче за середній рівень експорту, зафіксований Bloomberg у травні та червні, який є базовим періодом, що використовується Москвою для скорочення експорту нафти, яке вона пообіцяла своїм партнерам по ОПЕК+ у першому кварталі 2024 року.

Нагадаємо, проблеми з РФ змусили Індію витрачати свої запаси та закуповувати більше нафти на Близькому Сході.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини