18 вересня 2024, 15:35

В Україні можливі сильні землетруси: сейсмолог назвав найнебезпечніший регіон

Український сейсмолог Олександр Кендзера попереджає, що передбачити точний час і силу землетрусу неможливо, але загроза залишається.

Потужний землетрус у румунській зоні Вранча, який нещодавно відчули і в Україні, змусив замислитися про ризики. Фахівці зазначають, що такі події можуть повторитися. Про це пише "ТСН".

Днями у румунській сейсмічній зоні Вранча стався землетрус, хвилі якого дійшли до Одеської області. Хоча пошкоджень в Україні зафіксовано не було, сейсмологи попереджають про потенційні погрози.

За словами директора Інституту геофізики НАН України Олександра Кендзери, епіцентр землетрусу знаходився на глибині 135 км, що викликало почуття поштовхів на великих територіях, включаючи південний захід України. Проте сила підземних коливань в Україні була незначною, досягнувши лише 2–3 балів на Одещині.

Експерт наголошує, що землетрус такої потужності не викликає руйнувань, але може налякати людей. Однак загроза повторних землетрусів, що походять з румунської зони Вранча, цілком реальна. Максимальна сила землетрусів на території України може досягати 7 балів, особливо у південних регіонах Одеської області, що потребує будівництва сейсмостійких будівель.

"Передбачити землетрус точно неможливо, але ризик існує, та до нього потрібно бути готовими", - підсумував Олександр Кендзера.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що у понеділок, 16 вересня, у Румунії стався землетрус, але його "відлуння" відчули громадяни України.

Також нагадаємо, що у ніч на 1 вересня у східній частині Чорного моря стався землетрус магнітудою 3,5 бала, епіцентр якого знаходився неподалік півострова Крим.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини