3 жовтня 2024, 09:55

Жителі Землі були свідками рідкісного сонячного затемнення 2 жовтня: реакція людей і тварин

2 жовтня відбулося рідкісне кільцеподібне сонячне затемнення, відоме як "Око Саурона", його змогли спостерігати жителі Південної Америки.

У середу, 2 жовтня, на Землі можна було побачити унікальне космічне явище — кільцеподібне сонячне затемнення. Ця подія була доступною для спостереження у деяких регіонах Південної Америки, таких як Аргентина та Чилі. Однак у Європі, включно з Україною, його побачити було неможливо. Про це повідомляє ВВС.

Жителі Аргентини та Чилі були свідками рідкісного явища, коли Місяць, проходячи перед Сонцем, не зміг повністю його закрити через свою віддаленість від Землі. Це створило видовище "вогняного кільця", або, як його ще називають, "Око Саурона". Найтривалішим спостереження затемнення виявилося на Острові Пасхи, де його можна було фіксувати протягом шести з половиною хвилин. Часткове затемнення також спостерігалося на більшій частині Антарктиди.

Хоча для більшої частини світу воно було недоступним, за затемненням можна було стежити через онлайн-трансляцію.

Кільцеподібне затемнення – це одне з кількох видів сонячних затемнень. Воно відбувається, коли Місяць знаходиться надто далеко від Землі, щоб повністю заслонити сонячний диск, створюючи навколо себе кільце, що світиться. Крім кільцеподібного, існують повні, гібридні та часткові сонячні затемнення.

Сонячні затемнення — це не тільки рідкісні астрономічні явища, а й важливі моменти для науки. Під час таких подій досліджується атмосфера Сонця, а також реакція мешканців дикої природи та людей.

Під час попередніх затемнень жирафи в Африці несподівано починали бігати, незважаючи на свою спокійну природу. Галапагоські черепахи виявили ще більш несподівану реакцію: на піку затемнення вони почали активно спарюватись, хоча подібна поведінка не характерна для них у такі моменти.

Для людей сонячні затемнення завжди були оповиті містикою та загадковістю. Повіками такі явища вважалися провісниками бід і катастроф, викликаючи страх.

Однак сучасні вчені більше фіксують психологічні та соціальні реакції на подібні події. Дослідження показують, що такі явища пробуджують у людях відчуття благоговіння та призводять до посилення соціальної згуртованості.

Психолог Шон Голді з Університету Джона Хопкінса зазначив, що під час сонячного затемнення у людей посилюється почуття єдності з суспільством і з'являється схильність до більш дружньої та турботливої поведінки. Інші вчені підтверджують, що спостереження таких масштабних явищ здатне викликати у людей почуття смирення та глибокого сприйняття світу.

Наступне сонячне затемнення очікується у 2026 році. Побачити його можна буде у Гренландії, Ісландії та Іспанії.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини