14 жовтня 2024, 10:28

Востаннє її бачили неандертальці: кадри однієї з найяскравіших комет, зняті у різних куточках світу й України

Жителі Землі, зокрема України, можуть спостерігати у небі рідкісну комету, яка з'являється раз на 80 тисяч років.

Астрономи повідомляють, що з 10 жовтня земляни можуть спостерігати за кометою Tsuchinshan-ATLAS, яка буде особливо яскравою, проходячи через внутрішню частину Сонячної системи, передає Dialog.UA.

Комета C/2023A3 Tsuchinshan-ATLAS, відкрита у січні 2023 року, привернула увагу астрономів з усього світу. Вона була виявлена відразу двома обсерваторіями - китайською Цзицзіньшань (Tsuchinshan, що означає "пурпурна гора") та південноафриканською ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). На честь цих обсерваторій комета отримала свою назву.

Цей небесний об'єкт перетинає внутрішню частину Сонячної системи приблизно раз на 80 000 років. Востаннє її могли бачити із Землі за часів, коли на нашій планеті жили неандертальці.

Небесне тіло прилетіло з хмари Оорта, гіпотетичної сферичної області Сонячної системи, з якого іноді виникають довгоперіодичні комети.

Завдяки наближенню комети до внутрішньої частини Сонячної системи вона опиниться на відстані близько 70 мільйонів кілометрів від Землі, а її хвіст, довжина якого перевищує діаметр Місяця у 42 рази, додає до загального видовища унікального візуального ефекту. Вчені остерігалися, що сонячні вітри та випромінювання можуть зруйнувати хвіст комети, тому що він складається з газу та пилу, що піддаються впливу. Однак, попри очікування, хвіст зберігся, дозволяючи спостерігати дивовижне видовище із Землі.

В Україні комету особливо добре видно навіть неозброєним оком у вечірньому небі з 13 по 15 жовтня близько 18:50-19:00, за годину після заходу сонця, у тій частині небосхилу, де село сонце. Найбільш яскравою вона буде у південних регіонах.

Експерти наголошують, що такі комети з'являються вкрай рідко — на наступний візит цього небесного тіла до Землі можна буде очікувати, ймовірно, лише через десятки тисяч років.

Такою її відобразили в Японії:

А ось кадри з України:

Востаннє таке ж яскраве небесне тіло спостерігалося 1997 року, коли земляни захоплювалися кометою Хейла-Боппа.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини