15 жовтня 2024, 10:38

"Це може означати, що життя у космосі – звичайне явище", – NASA відправило станцію до супутника Юпітера

Космічна місія Europa Clipper успішно стартувала з мису Канаверал: вчені мають намір знайти на супутнику Юпітера Європі ознаки життя.

З мису Канаверал 14 жовтня вирушила космічна станція Europa Clipper, яка прямує до Європи, супутника Юпітера. Мета місії - дослідження "крижаного місяця" у пошуках можливого життя. Про це повідомляє ВВС.

У понеділок із космодрому у Флориді стартувала важка ракета компанії SpaceX, вивівши в космос наукову станцію NASA Europa Clipper. Місія спрямована на вивчення Європи - однієї з "місячних" Юпітера, яка може приховувати під своєю крижаною поверхнею величезний солоний океан. На думку вчених, саме у цьому океані є ймовірність існування життя.


Europa Clipper слідує за європейським зондом JUICE, який був відправлений до Юпітера минулого року. Однак завдяки використанню гравітаційного маневру станція NASA прибуде до Європи першою, 2030 року. Це дозволить їй ретельно дослідити поверхню і крижаний покрив, щоб визначити, чи існують умови для підтримки життя.

"Якщо ми виявимо життя так далеко від Сонця, це означатиме, що його джерело відрізняється від земного, а це дуже важливо, адже якщо таке могло статися двічі у нашій сонячній системі, це може означати, що життя у космосі - звичайне явище", - прокоментував подію планетарний мікробіолог Марк Фокс-Пауелл із британського Відкритого університету.

У минулому вчені вже виявляли ознаки можливої присутності води на Європі. Знімки, зроблені космічними зондами та телескопом "Джеймс Вебб", показали гейзери водяної пари, що піднімаються над поверхнею супутника на 160 км. Однак попередні місії не могли наблизитись досить близько, щоб підтвердити наявність можливих слідів життя.

Станція Europa Clipper оснащена найновішими приладами для створення деталізованої карти Європи й аналізу її поверхні. Серед обладнання – лазерний пристрій Reason, розроблений за участю доцента Корнельського університету Брітні Шмідт. Цей інструмент здатний бачити крізь лід і успішно випробуваний у суворих умовах Антарктики.

Вчені сподіваються зрозуміти, як влаштовано підповерхневу структуру Європи, де саме знаходиться вода та які геологічні процеси там відбуваються, зазначила Шмідт.

Однією із головних проблем місії буде радіація. Юпітер оточений потужними радіаційними поясами, які можуть зашкодити електроніці станції. Інженери передбачили спеціальні захисні заходи, проте ризик залишається високим. Протягом своєї місії станція здійснить 50 оборотів навколо Європи, щоразу зазнаючи впливу радіації.

За допомогою гравітації Землі та Марса Europa Clipper розженеться на шляху до Юпітера, щоб подолати майже 3 мільярди кілометрів. Вона також зможе пролетіти крізь стовпи водяної пари, якщо вони спостерігатимуться на момент її прибуття, та зібрати атмосферні дані, які допоможуть у плануванні майбутніх місій на Європу.

Професор космічної фізики з Імперського коледжу Лондона Мішель Доерті пояснила, що мета місії - знайти "потенційне життя", а для її існування необхідні чотири ключові умови: наявність рідкої води, джерела тепла, органічних речовин, а також стабільність цих компонентів протягом тривалого часу.

Запуск станції знаменує новий етап вивчення далеких планетарних систем. Науковці сподіваються, що результати космічної місії можуть змінити наше уявлення про життя за межами Землі.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини