25 жовтня 2024, 10:01

Сонячні спалахи викликають геомагнітні бурі на Землі та яскраві північні сяйва на всіх широтах – NOAA

Потужні спалахи на Сонці можуть призвести до яскравих північних сяйв на всіх широтах – астрономи попереджають про геомагнітні бурі, здатні вплинути на здоров'я.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) попереджає про можливу геомагнітну бурю 26 жовтня. Слабкий удар від коронального викиду маси, викликаного потужним сонячним спалахом, може спричинити північне сяйво. Про це повідомляє Spaceweather.

NOAA оголосило, що 26 жовтня очікується геомагнітна буря класу G1. Вона відбудеться у результаті зіткнення з корональним викидом маси, який 24 жовтня був викинутий у космос потужним сонячним спалахом X3.3, що походить від активної плями AR3869.

Незважаючи на те що викид не рухається прямо до Землі, навіть його торкання може викликати яскраві північні сяйва на високих широтах.

Крім того, на південно-східній частині сонячного диска з'являється нова група великих плям. Її довжина перевищує 150,000 км, а кожна пляма вдвічі більша за Землю. Активна пляма, відповідальна за недавній спалах, може породити й інші сильні викиди. Очікується, що додаткові дані з'являться, коли плями повернуться до Землі та відкриють свою магнітну структуру.

Важливо пам'ятати, що геомагнітні бурі можуть проводити самопочуття людей, особливо метеозалежних. Можливі головні болі, втома, перепади тиску та безсоння.

Поради для метеочутливих:

- пийте більше води, щоб уникнути зневоднення;

- намагайтеся висипатися та відпочивати;

- уникайте стресу та великих фізичних навантажень;

- тримайте під рукою ліки, які зазвичай допомагають при магнітних бурях.

Спостереження за Сонцем продовжуються, таі вчені рекомендують залишатися у курсі подій, оскільки загострення сонячної активності може вплинути на Землю та людей.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини