27 декабря 2022, 15:58

Волонтерський рух в Україні: як він змінився за цей рік, та які перспективи на нього чекають

Нещодавно у Дніпрі завершили навчання починаючі волонтери з усієї країни.

Волонтерський рух в Україні: як він змінився за цей рік, та які перспективи на нього чекають

Понад 300 учасників Школи волонтерів працювали разом зі світовими експертами. Захід безкоштовно провела міжнародна мережа Volunteer Community спільно з єврейською общиною.

Впродовж місяця учні школи вивчали загальну інформацію про волонтерську діяльність, особливості допомоги іншим під час війни, основи командної роботи, проєктний менеджмент та новітні тенденції.

За результатами навчання 65 учнів отримали дипломи про завершення школи. Вони прослухали всі лекції та успішно виконали завдання до них.

“Це була унікальна можливість не лише знайти однодумців, а й отримати безцінний практичний досвід та професійні знання. До того ж, Volunteer Community давно працює по всій території України. А це означає, що учні зможуть відразу розпочати свою роботу в одному з її регіональних центрів” - зазначає Артур Золотаревський.

Залучення людей для допомоги один одному - поширена європейська практика. Але часто волонтерам не вистачає професійного підходу та координації дій один з одним та з державними інститутами.

Тому, на думку експертів, навіть в умовах сьогодення, волонтерство потребує нових форм та професійних кадрів.

Засновник громадської організації “Шиурей Тора Любавич” Артур Золотаревський також вважає, що лише бажання допомогти часто буває замало.

“Волонтери мають безліч різних джерел для отримання нових ресурсів. Але, на жаль, через брак знань не використовують їх. Зокрема, я маю на увазі грантові програми, програми підтримки від наших міжнародних партнерів. Звісно, більшість з них не дасть миттєвого результату, але це перспективи й розвиток. Волонтерство в Україні потребує нових форм. Навіть в умовах війни”.

Що стосується підтримки Уряду, це питання, над яким давно дискутують експерти. З одного боку, свого роду адміністрування волонтерської діяльності на державному рівні значно підвищить рівень комунікації між усіма зацікавленими сторонами, врегулює багато питань в фінансовій та податковій сфері та мінімізує випадки шахрайства. З іншого - може бути розцінене як тиск. Саме тому більшість експертів вважає будь-які законодавчі зміни направленні на регулювання цієї сфери несвоєчасними.

Але в одному експерти одностайно погоджуються - волонтерський рух в Україні потребує нових форм та більш професійних підходів. Лише у такий спосіб його спроможність буде збільшуватися і у післявоєнні часи.

Последние новости