31 жовтня 2022, 07:29

Україна, Туреччина й ООН домовилися про "зернову угоду" – РФ ставлять перед неприємним вибором

Україна, Туреччина й ООН повідомили Росію про узгодження руху 14 суден у Чорному морі 31 жовтня у рамках "Чорноморської ініціативи".

Україна, Туреччина й ООН домовилися про "зернову угоду" – РФ ставлять перед неприємним вибором

Сьогодні, 31 жовтня, з українських портів вийдуть 12 завантажених зерном кораблів, ще два судна увійдуть до портів. Це рішення було погоджено Києвом, Туреччиною й ООН.

Як повідомляє Спільний координаційний центр, про майбутній рух кораблів у рамках "зернової угоди" Москва попереджена заздалегідь.

Реакції Росії на момент написання новини не було. Проте у пропагандистських ЗМІ вже з'явилися коментарі від представників влади.

Так, співрозмовники "Известий" із МЗС Росії сказали, що РФ призупинила участь і офіційно про це до координаційного центру довели.

"Ухвалені [там] рішення без нас ні до чого не зобов'язують", - сказали неназвані дипломати.

Значення цієї заяви важко зрозуміти. Можливо, Росія продовжить пропускати українські судна навіть після заяв про вихід із угоди або спробує заблокувати рух зернових кораблів, ймовірно навіть військовим шляхом.

Журналіст Іван Яковіна вважає, що спільним рішенням України, Туреччини й ООН Москву ставлять перед неприємним вибором: "Або атакувати мирні судна з продовольством, ризикуючи нарватися на протидію з боку НАТОвських кораблів, або просто втертися та змиритися з тим, що російські погрози ніхто не сприймає всерйоз".

За даними ООН, з 1 серпня до 28 жовтня з українських портів відвантажили понад 9,3 мільйона тонн зерна й інших продуктів харчування.

Раніше з'явилися повідомлення про спроби Туреччини повернути Росію у "зернову угоду". Переговори між Анкарою та Москвою продовжаться 31 жовтня.

Тим часом у Міноборони РФ поскаржилися, що удару по Севастополю було завдано нібито лише завдяки "зерновій угоді".

Глава Туреччини Ердоган обурений спробою Кремля відмовитись від виконання домовленостей. Саме він виступав гарантом цієї угоди та тепер не має наміру виглядати посміховиськом.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини