10 листопада 2022, 12:22

Нафту возити нема на чому: Bloomberg дізнався про велику проблему Росії, терміни підтискають

Росія зіткнулася з проблемою нестачі танкерів для перевезення власної нафти – їй доведеться використовувати "старий металобрухт".

Нафту возити нема на чому: Bloomberg дізнався про велику проблему Росії, терміни підтискають

Європейське нафтове ембарго із забороною на страхування танкерів ставить російських нафтовиків перед новою проблемою. Навіть якщо на санкційну нафту знайдуться покупці в Азії, возити її за тисячі кілометрів, можливо, буде ні на чому.

Через подовження маршруту Росії знадобиться щонайменше 219 танкерів, щоб перекинути на Схід усю нафту, яка йшла в Європу. А це втричі більше, ніж використовується зараз, оцінюють аналітики Vortexa.

"Російську нафту почнуть возити танкерами, списаними на металобрухт", - зазначають ЗМІ.

Де взяти сотні вільних суден, страхувати які не візьметься жоден великий міжнародний страховик, неясно. Найімовірніше, це будуть танкери, які призначені до списання на металобрухт, пише Bloomberg.

Від порушення західних санкцій таким танкерам буде вже не "відмитися", та судновласники зважаться ризикнути хіба що суднами, що вирушають в останню путь.

Однак у такому разі існує ще одна серйозна небезпека: з'являється ризик аварій застарілих суден, катастрофи яких можуть призводити до серйозних екологічних наслідків у водних зонах, де вони можуть бути потоплені.

Нагадаємо, росіяни терміново поспішають продати свою нафту до 5 грудня, поки не набули чинності нові санкції Заходу.

Як раніше повідомлялося, через агресію в Україні Росія втратила велику кількість ринків збуту та змушена продавати нафту зі знижкою.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини