15 листопада 2022, 08:50

Різко обвалився експорт російської нафти китайськими НПЗ – ЗМІ

Нафтопереробні заводи у Китаї не поспішають купувати сировину з РФ, закупівлі впали майже у 5 разів.

Різко обвалився експорт російської нафти китайськими НПЗ – ЗМІ

Напередодні Лондон оприлюднив офіційний документ щодо введення режиму максимальної межі  цін на російську нафту, а також нафтопродукти від РФ.

Китай не хоче неприємностей через Росію, і купівля нафти в агресора "по дружбі" не особливо надихає китайських трейдерів. Напередодні набуття чинності санкцій Європейського союзу та невизначеності навколо плану G7 щодо обмеження цін на російську нафту у КНР взяли паузу. Нафтопереробні заводи рекордно знизили закупівлі російської сировини у грудні та платять дуже маленькі надбавки.

Про це пише Reuters з посиланням на торгові джерела.

Це пов'язано з тим, що Європейський союз заборонить імпорт російської нафти та нафтопродуктів 5 грудня та 5 лютого, відповідно. Китай та Індія є основними покупцями "чорного золота" з РФ після початку війни в Україні, але зараз побоюються опинитися під вторинними санкціями Заходу.

Замість середніх трьох десятків поставок, які Росія експортує щомісяця у КНР, кінцевим споживачам у Китаї було продано лише 5-7 грудневих партій російської нафти сорту ESPO.

"Звичайно, є багато побоювань і багато плутанини щодо майбутнього обмеження цін, але люди думають, що грудневі вантажі мають бути безпечними (для купівлі)", - наводить агентство слова китайського трейдера.

Раніше Bloomberg докладно написав про те, як ЄС готує "ціновий удар" по російській нафті.

Повідомлялося, що вивезення російського зерна у Китай було заблоковано. Казахстан зриває логістику на Схід.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини