2 грудня 2022, 08:24

У ЄС знайшли вихід зі стелею ціни на російську нафту: у ЗМІ озвучили головні деталі документа

Ціна на російську нафту становитиме 60 доларів за барель, однак вона переглядатиметься кожні два місяці.

У ЄС знайшли вихід зі стелею ціни на російську нафту: у ЗМІ озвучили головні деталі документа

Напередодні в ЄС стало відомо, що тільки Польщу не влаштовує стеля ціни для російської нафти на позначці у 60 доларів за барель. У Варшаві пропонували стелю трохи знизити. А в Україні хотіли, щоб ціна була не вищою за 30-40 доларів.

Учора, 1 грудня, країни ЄС змогли досягти консенсусу у нелегкому питанні щодо граничної ціни на російське "чорне золото", інформує Reuters.

Цінова стеля залишиться на позначці у 60 доларів за барель, однак цю цінову політику переглядатиме ЄС кожні два місяці. Головна мета - ціна на російську нафту має бути нижчою за ринкову.

Сьогодні, 2 грудня, всі члени ЄС у письмовій формі мають схвалити поправки.

Згідно з новим документом, стеля ціни на російську нафту буде переглянута вже у січні 2023 року. Це дасть змогу оцінити, як працює нова схема.

Дозволено всім танкерам із російською нафтою, яка була завантажена 5 грудня, доставити "чорне золото" у кінцевий пункт призначення до 19 січня 2023 року.

Ще минулого тижня перша спроба обумовити стелю цін на нафту закінчилася невдачею. Тоді йшлося про ціну у 65-70 доларів за барель без регулювання цінової політики.

Ще у жовтні гранична ціна на російську нафту була закріплена в одному із санкційних пакетів ЄС. З того часу лідери європейських країн вирішували питання стелі ціни.

Усі ці обмеження стосуватимуться тільки тієї російської нафти, яка постачатиметься морським шляхом. Якщо РФ продаватиме нафту вище встановленої ціни, то її транспортування буде заборонено.

Раніше ми повідомляли, що новий документ щодо цінової політики стосовно російської нафти був готовий, однак Польща його відмовилася підписувати.

Нагадаємо, навіть Туреччина пішла шляхом країн ЄС і в останні місяці знизила закупівлю російської нафти на 45%.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини