5 грудня 2022, 11:29

Нафта та рубль летять донизу – бідність іде у домівки росіян

Експерт розповів, що станеться на економічних фронтах у РФ після падіння рубля та вартості нафти.

Нафта та рубль летять донизу – бідність іде у домівки росіян

Круте піке вартості російської нафти та нацвалюти принесуть нові "сюрпризи" для громадян РФ. У найближчому майбутньому на Росію чекає розігрів інфляції. Про це пише Тelegram-канал "Можем объяснить".

Як розповів експерт, низький рівень інфляції у Російській Федерації у рік війни був схожий на диво, але "у новому році слідом за людьми з військкомату у будинки постукає бідність".

Набіулліна та Силуанов виявилися дещо краще підготовлені до нападу на сусідню країну, ніж Шойгу та Герасимов. Всупереч усім звичаям воєнного часу, на внутрішньому ринку майже не виникло товарних дефіцитів, а інфляція була швидко зломлена.

Тепер стабільність під великим питанням. Ціни на нафту стали опускатися вже нижче довоєнних рівнів, зменшення доходів від експорту почало послаблювати рубль, а це потягне вгору споживчі ціни. Влада запевняє, що наступного року інфляція буде помірною, але є чинники, які здатні зламати цей сценарій і різко розігнати ціни:

вихід з-під контролю військово-охоронних витрат і дезорганізація фінансів;

паніка у тилу у разі нових хвиль мобілізації або інших сюрпризів влади;

різке падіння експортних доходів РФ через посилення санкцій;

початок світового економічного спаду, обвалення нафтових цін і обвал рубля.

І цю загрозу чиновники відкрито називають реальною. "У цьому сценарії ми можемо побачити кризу, яку можна порівняти за масштабами з 2008-2009 роками", - визнає Набіулліна.

Нагадаємо, російському рублю "стало погано" наприкінці листопада після обвалу цін на російську нафту.

Раніше повідомлялося, що оголошена диктатором Путіним мобілізація фактично добиває російську економіку, підштовхуючи до нової кризи.

Тим часом Росстат підловили на брехні: стали відомі справжні показники інфляції у Росії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини