8 грудня 2022, 07:42

"Газовий союз" "помер": Узбекистан поховав усі надії Путіна на обхід санкцій з боку Заходу

Узбекистан слідом за Казахстаном відмовився вступати до путінського "газового союзу".

"Газовий союз" "помер": Узбекистан поховав усі надії Путіна на обхід санкцій з боку Заходу

Не так давно президент РФ запропонував азіатським країнам, які раніше входили до складу СРСР, створити "газовий союз". Однак цю ідею не сприйняли на ура. Спочатку вступати до союзу відмовилася влада Казахстану, а тепер на черзі й Узбекистан.

Учора, 7 грудня, глава Міненергетики Узбекистану Журабек Мірзамахмудов зізнався, що країна справді веде переговори про закупівлю природного газу, але не через якийсь там "союз або альянс", інформує Reuters.

За його словами, у країні справді гостро відчувається нестача "блакитного палива", а у Ферганській долині та Ташкенті навіть не працюють газові заправки, але водночас уряд Узбекистану не планує ставити під загрозу "незалежність і національні інтереси".

Зі слів Мірзамахмудова, його країна планує закуповувати газ винятково через офіційні контракти та за вигідної цінової політики. Узбекистан ніколи не піде на "політичну угоду" в обмін на "дешевий" газ.

Якщо навіть уряд країни ухвалить рішення про закупівлю газу у РФ, то це буде повноцінна угода, а саме "блакитне паливо" постачатиметься у країну через територію Казахстану.

Наприкінці листопада глава Кремля запропонував азіатським країнам створити "газовий союз", коли "блакитне паливо" через Центральну Азію напряму надходило б до КНР.

За словами Путіна, саме у Казахстані та Узбекистані з часів СРСР залишилася єдина ГТС, а ось Кремль допоміг би "розширити співпрацю" з цими країнами.

Щойно президент Казахстану повернувся на батьківщину, було ухвалено рішення не вступати до "газового союзу". Токаєв підкреслив, що його країна не допомагатиме Путіну обходити санкції з боку Заходу.

Раніше ресурс Ходорковський Live розкрив схему збагачення Путіна та Ко за рахунок видобутку та продажу за кордон природного газу.

Нагадаємо, Резніков підтримав ідею чехів залишити без рахунку, тепла та води будівлю російського посольства у Празі.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини