8 грудня 2022, 15:27

Bloomberg дізнався про намір Туреччини натиснути на Росію: Ердоган хоче вибити з Москви гроші

Туреччина хоче отримати не тільки нову знижку на газ від Москви, а й гроші за вже поставлене Анкарі паливо.

Bloomberg дізнався про намір Туреччини натиснути на Росію: Ердоган хоче вибити з Москви гроші

Туреччина знову почала чинити тиск на Кремль і зажадала від "Газпрому" не тільки нову знижку на газ, але й намагається повернути гроші за вже поставлене паливо.

Журналісти Bloomberg з'ясували, що Туреччина, яка стає найбільшим газовим клієнтом Москви після відключення поставок Європі, продовжує наполягати на нових поступках від Кремля.

Вимога Туреччини полягає у тому, щоб ціна на газ для Анкари була знижена одразу на 25%. Більше того, дію знижки турецькі переговірники хочуть поширити не тільки на майбутні поставки, а й на частину вже здійснених платежів за поставлений газ. Туреччина, яка закуповує у РФ близько 30 млрд кубів газу на рік і покриває цим імпортом близько 50% своїх потреб, де-факто вимагає від "Газпрому" повернути гроші за газ, прокачаний з початку 2022 року.

Bloomberg зазначає, що у разі досягнення угоди фактична знижка на майбутній рік може бути вищою за заявлені 25%.

Як альтернативну пропозицію Анкара запропонувала Москві близько року взагалі не платити за газ, відтермінувавши платежі до 2024 року.

Політичні експерти зазначають, що напередодні виборів у Туреччині Ердогану необхідно уникнути підвищення цін на електроенергію та газ, щоб посилити власний рейтинг і популярність. Такий крок допоможе знизити інфляцію у країні, яка серйозно б'є по кишенях турецьких виборців.

Нагадаємо, раніше газовий шантаж Росії провалився: Європа знайшла шляхи вирішення проблем із паливом.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини