29 грудня 2022, 15:40

Казахстан ще сильніше потіснить Кремль на ринку нафти у Німеччині – очікується відповідь РФ

Казахстан почав чіткіше демонструвати Москві свою самостійність і готовність зайняти її "місце" на втраченому паливному ринку ЄС.

Казахстан ще сильніше потіснить Кремль на ринку нафти у Німеччині – очікується відповідь РФ

Росія втрачає регіональний вплив у Центральній Азії, який Кремль зберігав майже століття. Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан виходять із тіні РФ і починають підкреслювати свою незалежність. Попри те що вплив РФ у регіоні ще відносно сильний, вторгнення російських окупантів до України призвело до того, що в очах лідерів цих країн Росія більше не є надійним гарантом безпеки та навіть може перетворитися на загрозу.

Особливо неспокійно у Казахстані, де живе значна кількість російської етнічної меншини, а пропаганда останнім часом почала активно звинувачувати Астану у націоналізмі й інших "гріхах". Публічні казахстанці відповідають на звинувачення російської пропаганди, а офіційна Астана дає Кремлю зрозуміти, що більше не боїться режиму Путіна. І ці відповіді набагато болючіші, ніж пікіровка словами.

Казахстан вирішив скористатися ситуацією та постачати ще більше нафти до Німеччини нафтопроводом "Дружба", пише Reuters.

Російська "Транснефть" отримала заявку від "Казтрансойла" на резерв додаткових потужностей для транзиту нафти нафтопроводом "Дружба" на німецький нафтопереробний завод у місті Шведте. На 2023 рік передбачено обсяг 1,2 млн тонн. Тепер Кремль має ухвалити рішення та передати його Міненерго РФ, яке затвердить або не погодить заявку Казахстану.

У вересні Німеччина попередила про намір повністю відмовитися від купівлі нафти у РФ у 2023 році. Однак подала заявки для прокачування нафти з Казахстану.

Уже відомо, що частина казахстанської нафти транспортуватиметься до Німеччини через Азербайджан.

Крім цього, Казахстан підтримав транспортний коридор в обхід Росії. Влада країни готується схвалити проект угоди про єдиний транзитний дозвіл ТРАСЕКА.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини