8 січня 2023, 15:33

Росія за крок від бюджетної катастрофи: стеля на нафту обвалила російські доходи – ЗМІ

Поточні ціни на російську Urals на $20 нижчі, ніж закладено у бюджет РФ, і майже вдвічі менші, ніж потрібно, щоб доходи скарбниці покрили всі витрати.

Росія за крок від бюджетної катастрофи: стеля на нафту обвалила російські доходи – ЗМІ

Уряд Росії на всіх парах мчить до катастрофи федерального бюджету, який стрімко втрачає доходи від нафти, що забезпечують йому кожен третій рубль податків. Про це повідомляє російське видання Finanz з посиланням на опитаних експертів і дані Bloomberg.

"Росія опинилася за крок від бюджетної катастрофи", - зазначено у матеріалі.

За підсумками грудня - першого місяця ембарго ЄС і "стелі цін", запровадженої країнами G7 - російські нафтовики втратили близько 20% попиту на свої барелі. У перший тиждень санкцій експорт впав майже вдвічі, до 1,6 млн барелів на добу, а до кінця місяця відновився до 2,6 млн барелів на день, але так і не повернувся на досанкційні рівні.

Разом з обсягами нафтовики втратили і ціну: середня вартість російської Urals у грудні впала до $50,5 за барель. За два місяці основний експортний сорт Росії подешевшав більш ніж на третину, а його знижка до Brent досягла майже 40%.

За таких цін російські нафтовики ледве зводять кінці з кінцями, а деякі партії для індійських НПЗ у грудні взагалі продавали у збиток, розповіли Reuters джерела на ринку.

Поточні ціни Urals на $20 нижчі, ніж закладено у бюджет, і майже вдвічі менші, ніж потрібно, щоб доходи скарбниці покрили всі витрати.

"Справжньою катастрофою" для бюджету будуть ціни близько $40 за барель, вважає Євген Суворов з банку "Центрокредит": у цьому разі уряду доведеться проводити секвестр витрат. Вони, згідно з планом, складуть 29 трильйонів рублів, з яких третина піде на фінансування армії та силових структур.

Як раніше повідомлялося, наприкінці грудня російський рубль пробив 8-місячний мінімум.

До речі, фахівці підрахували, що вже у 1-й тиждень після введення санкцій експорт сировини з РФ обвалився більш ніж наполовину.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини