7 лютого 2023, 13:00

РФ змогла вирішити питання експорту нафти за допомогою іранського "тіньового флоту": ЗМІ озвучили деталі

Експерти дійшли висновку, що іранський "тіньовий флот", який допомагав обходити нафтові санкції Тегерану, тепер активно працює на Москву.

РФ змогла вирішити питання експорту нафти за допомогою іранського "тіньового флоту": ЗМІ озвучили деталі

Напередодні група експертів детально проаналізувала маршрути нафтових танкерів, які перевозили нафту для Ірану, та дійшли висновку, що тепер вони ж активно допомагають РФ обійти санкції з боку Заходу в експорті "чорного золота".

Журналісти Financial Times стверджують, що постачальникам нафти з Ірану вигідніше працювати на РФ, ніж на свою країну.

Експерти нарахували щонайменше 16 танкерів, які перейшли з "тіньового флоту" Ірану у "флот" РФ. При цьому до введення санкцій проти російської нафти таких танкерів було у "тіньового флоту" РФ всього 9 одиниць.

Москві вдалося переманити на свій бік більше танкерів за рахунок колосального преміювання. Аналітик з EA Gibson Світлана Лобачева повідомила, що іноді ставка фрахту на 50 і навіть на 100% вища, ніж у "конкурентів". Такі вигідні умови дали можливість РФ переманити на свій бік більшу частину іранського "тіньового флоту". Найцікавіше, що поки що ця ситуація не впливає на відносини між РФ й Іраном.

За останні місяці Ірану вдалося наростити продажі своєї нафти. Однак санкції Заходу змусять багато країн із "чорного списку" підвищувати конкуренцію на ринку танкерів. При цьому РФ більше користується цими танкерами, щоб поставляти нафту у країни Азії.

Джерело пише, що для перевезення санкційної нафти РФ створила свій власний "тіньовий флот", у якому налічується близько 100 кораблів. Усі вони зареєстровані на невідомі компанії, які перебувають в офшорних юрисдикціях.

Незважаючи на стелю ціни на російську нафту, вона все ще залишається на світовому ринку. Однак Москві доводиться її продавати з великою знижкою, що, звичайно ж, б'є по бюджету самої Росії.

Раніше ми повідомляли, що у Нижегородській області загорівся один із найбільших у РФ заводів із перероблення нафтопродуктів.

Нагадаємо, Захід вирішив встановити стелю ціни не тільки на російську нафту, а й на мазут з дизелем.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини