16 лютого 2023, 13:24

Росія більше не зможе завдавати важкої шкоди енергосистемі України: у Bloomberg назвали причину

Заміна пошкоджених трансформаторів сьогодні займає у 4 рази менше часу, ніж восени, уточнив глава Укренерго Кудрицький.

Росія більше не зможе завдавати важкої шкоди енергосистемі України: у Bloomberg назвали причину

Росія більше не зможе завдавати значної шкоди енергосистемі України. Енергосистема країни вже пережила найважчі наслідки від російських обстрілів, заявив в інтерв'ю Bloomberg голова правління національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Подальші удари будуть менш руйнівними завдяки поліпшенню роботи систем ППО та зниженню можливостей Москви завдавати таких ударів, пояснив він.

"Зараз момент ми досягли плато - подальшого погіршення не відбувається. Ми можемо відновлювати [інфраструктуру] з тією ж швидкістю, з якою відбуваються руйнування, а іноді навіть швидше", - сказав Кудрицький.

Енергетична система України постраждала від 15 масованих бомбардувань з кінця вересня, проте до лютого стабілізувалася.

Заміна пошкоджених трансформаторів сьогодні займає у 4 рази менше часу, ніж восени, уточнив глава Укренерго.

За його словами, Росія "значною мірою втратила здатність завдавати великої шкоди" критичній інфраструктурі України, проте кампанія з обстрілу енергооб'єктів не завершилася, наголосив Кудрицький, закликавши українців "не розслаблятися", оскільки "весна та літо будуть непростими".

До наступної зими Україна встигне накопичити необхідну кількість трансформаторів як зарубіжних, так і власного виробництва, додав він.

Глава Укренерго попередньо оцінив поточний прямий збиток енергосистемі країни в "сотні мільйонів доларів", а економічний - у "мільярди".

Росія з середини жовтня веде масовані обстріли українських міст і критичної інфраструктури.

Починаючи обстріли енергоінфраструктури, Росія розраховувала, що основний ефект від ударів по критичній інфраструктурі України припаде на зиму, повідомляв Центр аналізу європейської політики (CEPA). Про те що Москва хоче позбавити українців "тепла, електрики та води у міру наближення зимових холодів", писала й Amnesty International. Ймовірними цілями обстрілів спостерігачі називали підрив морального духу українців і схиляння Києва до переговорів.

Нагадаємо, 11 лютого через ракетну атаку армії РФ довелося відключати один з енергоблоків Хмельницької АЕС.

Раніше прем'єр Шмигаль попереджав, що Україні доведеться жити в умовах постійних обмежень споживання електроенергії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини