21 березня 2023, 13:47

Близьке до Кремля джерело заявило про перетворення Росії на сировинну колонію Китаю – Financial Times

Росія перетворюється на сировинний придаток Китаю, який користується міжнародною ізоляцією Кремля після вторгнення в Україну.

Близьке до Кремля джерело заявило про перетворення Росії на сировинну колонію Китаю – Financial Times

Західна преса почала підбивати перші підсумки візиту голови КНР Сі Цзіньпіна до Москви. Поки що видання не почули революційних заяв щодо України. Одна з найпомітніших публікацій вийшла у газеті Financial Times.

Співрозмовник видання, близький до Кремля, повідомив, нібито логіка дискусії між країнами, яку вони ведуть зараз у сфері економіки, зводиться до того, що Росія перетворюється на сировинний придаток Китаю.

"Логіка подій підказує, що ми повністю стаємо китайською ресурсною колонією", - сказав співрозмовник FT.

"Наші сервери будуть від Huawei. Ми станемо основними постачальниками у Китай усього. Вони отримуватимуть газ із "Сили Сибіру". До кінця 2023 року юань буде нашою основною торговою валютою", - пояснив він.

Асиметричність російсько-китайських відносин лише посилилася через введені після російського вторгнення санкції, вважає старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Марія Шагіна.

"Важко приховати той факт, що Росія тепер молодший партнер", - сказала вона FT.

Експерт підкреслила, що Китай, як і раніше, намагається діяти обережно, часто поставляючи Росії напівпровідники через Туреччину або ОАЕ, щоб убезпечити себе від ризиків санкцій.

Гостра потреба Росії у покупцях енергоресурсів може бути використана Китаєм під час обговорень у рамках поточного візиту Сі Цзіньпіна до Москви, пише FT.

"Для китайської сторони це може бути гарною можливістю", - сказав виданню науковий співробітник Китайського центру Єльської школи права Моріц Рудольф. Він зазначив, що зараз "Росія більше залежить від Китаю", ніж у 2014 році, коли після анексії Криму Москва запропонувала Пекіну постачати газ по "Силі Сибіру" за зниженою ціною.

Голова КНР Сі Цзіньпін у понеділок прибув до Москви з триденним візитом. У перший день він зустрівся з Путіним, проте сторонам, схоже, не вдалося досягти серйозних проривів, пише The New York Times. З цією оцінкою погодилася і The Washington Post.

У вівторок китайський лідер зустрівся з прем'єр-міністром РФ Мішустіним і запросив його відвідати Китай, щоб "якомога швидше" встановити "тісні зв'язки" з нещодавно призначеним прем'єром держради КНР Лі Цяном. Сі Цзіньпін повідомив, що також покликав відвідати Китай Путіна "у зручний для нього час цього року". WP інтерпретувала запрошення Путіна до Китаю як наочну демонстрацію підтримки Пекіну на тлі видачі Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт російського президента за вчинення воєнних злочинів на території України.

Раніше китайські ЗМІ озвучили головні меседжі після зустрічі Сі Цзіньпіна та Володимира Путіна у Москві.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини