2 квітня 2023, 19:35

Використання Росією "тіньового флоту" для експорту нафти призведе до катастрофи – FT

Учасники ринку стурбовані, що дрібні трейдери тепер перевозять нафту на великі відстані на старих суднах і з незрозумілою страховкою.

Росія, яка перебуває під санкціями, змушена використовувати "тіньовий флот" застарілих танкерів, що мають проблеми зі страхуванням, щоб обходити накладені обмеження та продавати сировину на міжнародні ринки.

Як повідомляє Financial Times з посиланням на заяву виконавчого директора страхової компанії Gard Рольфа Торе Роппестада, використання старих суден значно збільшує ризики масштабного розливу нафти, що загрожує екологічною катастрофою.

Учасники ринку з тривогою дивляться на те, що сировину тепер перевозять дрібні та недосвідчені трейдери на застарілих танкерах із незрозумілою страховкою. З початку повномасштабної війни в Україні з'явилося кілька тисяч суден, що транспортують нафту без страховки одного з учасників Міжнародної групи клубів взаємного страхування, уточнив співрозмовник.

У зв'язку з цим фахівці сумніваються, що компанії, які не належать до зазначеної групи та які зараз страхують танкери "тіньового флоту" РФ, здатні впоратися з розливом нафти або іншою великою НП, що може статися під час транспортування сировини.

"У міру зростання "тіньового флоту" ця проблема ставатиме тільки гострішою", - підкреслив Роппестад.

Згідно з інформацією страхових експертів, трейдери, які відмовляються від послуг Міжнародної групи клубів взаємного страхування, звертаються до страхових компаній з Росії та країн Близького Сходу.

Задіяні у перевезенні нафти судна не тільки не мають належної страховки, а й є сильно застарілими: їхній вік перевищує 25 років, зазначають аналітики.

Раніше повідомлялося, що Росія намагається сформувати "тіньовий флот", який налічує 240 суден. Експерти зазначали різку активізацію торгівлі танкерами з невідомими компаніями з ОАЕ, Гонконгу, Сінгапуру та Кіпру.

Нагадаємо, Росія на тлі нафтового ембарго різко знизила продаж "чорного золота": за підсумками лютого експорт зменшився на 0,5 млн барелів на добу порівняно із січнем.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини