11 квітня 2023, 11:24

Захід знайшов новий спосіб вдарити по Росії: Bloomberg дізнався про плани Європи та США

Слідом за втратою преміального газового та нафтового ринку на Заході Росія може втратити й оборот торгівлі уранового палива до атомних електростанцій.

Захід знайшов новий спосіб вдарити по Росії: Bloomberg дізнався про плани Європи та США

Атомні електростанції із США та Європи, які раніше купували паливо у Росії, шукають нових постачальників для укладення контрактів із 2025 року, розповів гендиректор казахстанської державної компанії "Казатомпром" Єржан Муканов. Його компанія готується до збільшення темпів видобутку урану, щоб задовольнити попит нових покупців, пише Bloomberg.

До країн, які прагнуть скоротити свою залежність від урану з Росії, належать і США. Як зазначає Bloomberg, після вторгнення в Україну експорт російського ядерного палива зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на покупців по всьому світу.

Казахстан видобуває близько 40% світового урану, весь вироблений у країні уран експортується. Всесвітня ядерна асоціація прогнозує, що до 2030 року попит на уран у світі зросте приблизно на третину. При цьому 35% збагаченого урану у світі виробляє "Росатом", з яким продовжують працювати, зокрема, європейські компанії.

Гендиректор "Казатомпрому" заявив, що геополітична невизначеність позначається на шляхах поставок урану, тому Казахстан готує потужності, щоб реагувати на зростаючий попит. Казахстанська держкомпанія також планує відкрити новий маршрут поставок урану в обхід Росії - через один із портів Китаю. Зараз ядерне паливо з Казахстану експортується або через Росію, або через Каспійське та Чорне моря.

Муканов додав, що попит на уран зростає, зокрема, з боку Китаю, який шукає паливо для нових АЕС і збільшення власних запасів. За його словами, Пекін хоче домогтися безперервних довгострокових поставок урану.

10 квітня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що пріоритетна мета для країни зараз - "диверсифікація поставок енергоресурсів на світові ринки", зокрема для Астани важливим є розвиток маршрутів постачання нафти в обхід Росії через Транскаспійський маршрут.

"Росатом" досі не потрапив до європейських санкційних списків. Як писало у лютому Politico, обмеження блокують Франція й Угорщина, залежні від російського палива.

Нагадаємо, у лютому стало відомо, що Німеччина залишила "Росатом" без продукції Siemens Energy, необхідної російській стороні для будівництва АЕС у Туреччині.

Раніше уряд Фінляндії відмовився від співпраці з "Росатомом".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини