12 квітня 2023, 18:37

РФ повністю втрачає одного з найбільших імпортерів російського СПГ у Європі

Уряд Нідерландів робить усе, щоб у системі країни не залишалося російських енергоресурсів.

РФ повністю втрачає одного з найбільших імпортерів російського СПГ у Європі

Російська Федерація, яка зазнала безпрецедентних санкцій через війну проти України, втрачає останні ринки збуту своїх енергоресурсів у Європі. Влада Нідерландів оголосила про плани повністю відмовитися від імпорту російського скрапленого газу.

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву глави Міненерго Нідерландів Роба Йеттена, уряд докладає максимум зусиль, щоб у системі країни не залишалося російських енергоресурсів. З початку поточного року Амстердам припинив підписання нових контрактів на постачання СПГ з Росії, а наразі працює над розірванням чинних угод.

Міністр нагадав: раніше нідерландська сторона вже успішно відмовилася від російських нафти, вугілля таі трубопровідного газу.

Нідерланди є четвертим за величиною імпортером російського СПГ у Європі після Іспанії, Бельгії та Франції. На сьогодні нідерландська сторона купує СПГ з Росії за контрактами, підписаними до 2023 року. На них припадає близько 15% від загальних поставок скрапленого газу у країну.

Аналітики зазначають, що відмова Амстердама від імпорту ЗПГ із РФ вплине і на інші країни, оскільки Нідерланди є транзитною країною. На її території розміщено два термінали для приймання СПГ загальною потужністю 24 млрд куб. м.

Наприкінці березня повідомлялося, що Євросоюз розробляє механізм блокування імпорту російського СПГ. Йдеться про заборону російським експортерам резервувати потужності СПГ-терміналів.

Того ж місяця уряд Іспанії доручив своїм імпортерам перестати укладати угоди на поставку СПГ з компаніями з Росії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини