14 квітня 2023, 15:47

Ніж у спину: найбільший банк "дружнього" Дубая блокує рахунки росіян

Дубай, здається, перестає бути "тихою гаванню" для багатих громадян РФ, які переводять активи у "дружню" юрисдикцію, рятуючись від санкцій Заходу.

Ніж у спину: найбільший банк "дружнього" Дубая блокує рахунки росіян

В ОАЕ люблять відпочивати російські бізнесмени, чиновники та їхні діти, а також зірки, які підтримують "СВО". Після 24 лютого 2022 року вони стали активніше переводити активи в Емірати з Європи, але "лавочка" прикривається. Уникнути західних санкцій стає дедалі складніше, та цьому є приклади.

Так, другий у рейтингу найбільших банків ОАЕ Emirates NBD блокує інвестиційні рахунки громадян РФ, у яких немає резидентства в Євросоюзі або Швейцарії (наявність резидентства Дубая ролі тепер не грає - ред.).

Forbes із посиланням на анонімних інформаторів у банківській сфері опублікував подробиці. Активи багатих росіян переведуть на окремий сегрегований рахунок, тобто користуватися вони ним не зможуть.

Раніше інвестори масово переводили активи, що зберігалися в європейських депозитаріях, у ENBD через блокування розпорядженням коштів.

Російським клієнтам ENBD більше не варто розраховувати на виручку від продажу, дивідендів або купонів.

До подібних заходів вдалася ще одна країна.

Громадян країни-агресора почали попереджати про закриття їхніх рахунків у Швейцарії, якщо вони платять податки у бюджет РФ. У рамках посилення контролю за фінансовими потоками багатих росіян зі швейцарських банків їм надходять "неофіційні" дзвінки з умовою: якщо вони згортають бізнес у РФ, то "банку доведеться закрити їхні рахунки".

До речі, тільки за офіційною статистикою, у Швейцарії заморожено російських активів на 7,5 млрд швейцарських франків (близько 7,95 млрд доларів).

Нагадаємо, десятки тисяч росіян, які залишили РФ, втратили останню можливість робити банківські перекази.

Повідомлялося, що Центробанк РФ закінчив 2022 рік із рекордним "від'ємним прибутком". Такого збитку не було ніколи в історії регулятора.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини