16 квітня 2023, 21:22

Падіння рубля показує, що санкції працюють: РФ передрекли серйозні труднощі

Російський економіст Сергій Гурієв назвав ослаблення рубля абсолютно природним процесом.

Падіння рубля показує, що санкції працюють: РФ передрекли серйозні труднощі

Падіння курсу російського рубля, який оновив у квітні річні мінімуми, показує, що західні санкції проти РФ працюють. Ослаблення російської валюти - результат тих обмежень, які були введені щодо російської нафти та нафтопродуктів.

Про це розповів російський економіст, провост Паризького інституту політичних досліджень Сергій Гурієв у коментарі DW.

За словами фахівця, торік рубль демонстрував аномальне зміцнення (курс певний час перебував у діапазоні 55-60 рублів за долар), тому що Захід запроваджував санкції проти російського імпорту, а не експорту, проте зараз ситуація змінилася.

У зв'язку зі скороченням експорту нафти та нафтопродуктів економіст спрогнозував важку ситуацію для Росії у плані наповнення федерального бюджету.

"Ослаблення рубля показує, що санкції працюють, ослаблення рубля показує, що нафтодолари надходять у країну у менших обсягах. Це означає, що у російського бюджету будуть серйозні труднощі", - підкреслив співрозмовник.

Зазначимо, напередодні великодніх вихідних рубль закрив торги на позначці 81,79 руб. за долар. Американська валюта додала у вартості 0,48% порівняно із закриттям торгів у четвер, 13 квітня.

Раніше економіст Костянтин Сонін висловив упевненість: у довгостроковій перспективі рубль продовжить падіння, оскільки економічна ситуація у Росії неухильно погіршується.

Економіст Владислав Іноземцев також вважає, що у рубля тільки один напрямок - вниз. За його словами, російська валюта продовжить поступове ослаблення, можливо, з невеликими відскоками.

Зі свого боку, економіст Олег Пендзин зазначив, що в уряду Росії зменшуються ресурси для того, щоб підтримувати рубль, як він це робив рік тому під час обвалу курсу.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини