28 квітня 2023, 22:18

У ЄС знайшли спосіб підірвати реекспорт санкційних товарів до Росії

Західні чиновники продовжують зусилля з припинення обходу Росією накладених на неї санкцій.

У ЄС знайшли спосіб підірвати реекспорт санкційних товарів до Росії

Захід, який пообіцяв максимально обмежити для Росії можливості обходу санкцій, схоже, готує нове рішення у цьому напрямку. У Євросоюзі можуть обмежити експорт санкційних товарів у країни, через територію яких вони потрапляють до РФ і можуть бути використані у війні проти України, пише Financial Times.

Як повідомляють джерела видання, на першому етапі пропонується виробити законодавчу базу, щоб визначити перелік товарів і країн, але не розголошувати його публічно.

Потім чиновники збираються попередити держави, що стосовно них будуть прийняті обмеження за допомогу Росії.

І вже на заключному етапі до конкретних товарів і країн буде застосовано експортні обмеження.

Цю ініціативу обговорювали цього тижня у рамках зустрічі представників Єврокомісії та дипломатів країн, що входять до складу ЄС. Однак у декого ця ідея викликала сумніви: вони побоюються "непередбачуваних геополітичних наслідків" введення торговельних обмежень із країнами, які безпосередньо не залучені у війну в Україні.

Крім того, необхідно знайти юридичне обґрунтування такого механізму та поєднати його з правилами міжнародної торгівлі, повідомив газеті один із дипломатів.

Протягом останнього часу європейські чиновники вимагають від Туреччини, ОАЕ та країн Центральної Азії посилити контроль за поставками санкційних товарів, оскільки ці держави є перевалочними майданчиками, через які заборонені для експорту у РФ товари потрапляють на російську територію.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз попередив Узбекистан про можливість введення обмежувальних заходів проти республіки, якщо буде виявлено, що вона допомагає Росії обходити накладені на неї санкції.

До цього стало відомо, що США не відкидають введення санкцій проти Казахстану за допомогу РФ з паралельним імпортом.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини