4 травня 2023, 16:06

Переговори Росії та Індії провалилися, союзник США не рятуватиме Москву

Більшість угод між Росією й Індією досі здійснюються у доларах, пише Reuters з посиланням на джерело в індійському уряді.

Переговори Росії та Індії провалилися, союзник США не рятуватиме Москву

Понад півроку переговорів з Індією про постачання товарів, обладнання та технологій на заміну західним завершилися провалом. У той час як Росія у 12 разів збільшила постачання нафти в Індію, а загальний експорт наростила у 5 разів, "потік у відповідь" індійських товарів на російський ринок не тільки не збільшився, а навіть зменшився, пише Reuters.

За період із 24 лютого 2022 року до 5 квітня 2023-го індійський експорт становив мізерні $3,43 млрд - на 200 млн менше, ніж за той самий період роком раніше.

Російські чиновники ще у листопаді привезли в Індію список із 500 товарів: від запчастин до літаків і металургійного обладнання.

Але Індія крупно наростила поставки лише "морепродуктів" - на 33%. А за іншими ключовими категоріями її експорт упав: ліків на 10%, а відчайдушно необхідного телекомобладнання на 89%.

У результаті виник гігантський торговий дисбаланс і звалився механізм переведення торгівлі у нацвалюти. Після багатомісячних переговорів Москва та Нью-Делі відмовилися від цієї ідеї, повідомляє Reuters з посиланням на знайомі з ситуацією джерела.

Рупії за нафту та вугілля буде просто нікуди подіти - надлишок індійської валюти може скласти $40 млрд на рік, за оцінками російської сторони.

Поки Росія й Індія торгують у доларах, але Москва пропонує перейти на юані, кажуть джерела Reuters.

Нагадаємо, уряд РФ вирішив скоротити субсидії нафтовим компаніям, щоб зменшити дефіцит свого федерального бюджету.

Як повідомлялося раніше, російський монополіст "Газпром" на тлі обвалення доходів від експорту просить підвищити ціни на газ у Росії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини