5 травня 2023, 11:18

З'явився рейтинг країн за рівнем свободи ЗМІ: Україна у середині, Росія майже на самому дні таблиці

Держава-агресор РФ у топі країн за свободою слова скотилася на "почесне" 164-те місце, пропустивши вперед багато держав із тоталітарними режимами.

З'явився рейтинг країн за рівнем свободи ЗМІ: Україна у середині, Росія майже на самому дні таблиці

Організація "Репортери без кордонів" оприлюднила рейтинг країн світу за рівнем свободи засобів масової інформації. Російська Федерація опинилася на 164-му місці зі 180 держав, де проводився моніторинг, пише Діалог.UA.

Таким чином "скріпна" держава опинилася нижче за такі країни, як Лаос, Нікарагуа, Судан, Марокко та навіть Афганістан, де править зовсім не демократичний режим талібів. Останнє, 180-те, місце посіла Північна Корея, що, у принципі, не дивно.

Журналісти, які коментують результати опублікованого топ країн, зазначають: дивно навіть не те, що РФ посідає одне з найостанніших місць у рейтингу свободи слова, а те, як вона там узагалі опинилася.

Річ у тім, що зараз у Росії не існує жодного по-справжньому вільного ЗМІ. Практично всі медіа прямо чи опосередковано керуються владою РФ або підконтрольними Путіну олігархами. Також наголошується, що легкий присмак "ліберальності" деяких російських ЗМІ, таких як, наприклад, "Дождь", це лише маскування.

"Якщо ЗМІ у Росії не розгромлене ФСБ і не закрите, значить правлячий режим на 100 % впевнений у його вірності", - підкреслює відомий журналіст і політичний експерт Олександр Невзоров, який емігрував зі своєї країни після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

До речі, сама Україна у цьому рейтингу посідає 79-те місце. Це досить тривожний дзвінок для президента Зеленського та його "слуг народу". Проте варто зазначити, що в Україні через напад РФ запроваджено воєнний стан, який передбачає обмеження, зокрема й для ЗМІ. Наскільки правильні ці обмеження, покаже час. Але навіть Україна, яка стікає кров'ю та вимушено ввела обмежувальні заходи, все одно випереджає Російську Федерацію за рівнем свободи слова на кілька десятків пунктів.

Нагадаємо, російський опозиціонер Гудков пояснив, чому у диктатора Путіна у РФ зараз такий високий рейтинг.

Як раніше повідомлялося, соціологи склали рейтинг довіри серед українців.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини