5 травня 2023, 13:06

Місячне затемнення 5 травня: коли почнеться космічне явище, чи побачать його українці, та чим воно цікаве

Сьогодні відбудеться приватне напівтіньове затемнення Місяця: супутник Землі увійде у півтінь нашої планети о 17:14 за київським часом.

Місячне затемнення 5 травня: коли почнеться космічне явище, чи побачать його українці, та чим воно цікаве

У п'ятницю, 5 травня, відбудеться цікаве астрономічне явище: приватне напівтіньове місячне затемнення. Воно стартує о 18:14 (час київський) і завершиться о 20:22, водночас точний час затемнення у його кульмінаційній фазі - 22:31, передає Діалог.UA з посиланням на портал Time and date.

Місячне затемнення - це космічна подія, коли Місяць входить у конус тіні від Землі. Затемнення Місяця діляться на три основні групи: повні, приватні та напівтіньові.

Якщо супутник повністю входить у тінь Землі, відбувається повне місячне затемнення (під час нього Місяць є багряно-червоним), якщо у тінь Землі занурюється тільки частина супутника - це часткове затемнення (затемнюється певна ділянка Місяця, а решта видимої поверхні залишається світлою).

Але бувають випадки, коли Місяць входить тільки у півтінь, тобто слабко освітлений простір між областями повної тіні та повного світла Землі, таке явище називають напівтіньовим затемненням.

Якщо Місяць повністю потрапляє у півтінь (але не торкається тіні), таке затемнення називається повним напівтіньовим; якщо ж лише частина Місяця входить у півтінь, таке затемнення називається приватним напівтіньовим.

Варто зазначити, що повні напівтіньові затемнення відбуваються рідко: останнім повним напівтіньовим було затемнення 14 березня 2006 року, а наступне станеться 2042 року.

Сьогодні, 5 травня, відбудеться приватне напівтіньове затемнення. Зазвичай такі затемнення побачити неозброєним оком складно - тільки за допомогою приладів. Однак сьогоднішнє затемнення, як обіцяють астрономи, буде глибоким, хоча й слабким. Це говорить про те, що з 20:22 і протягом приблизно години, коли настане його пік, в українців з'явиться непоганий шанс спостерігати потемніння Місяця.

Крім того, напівтіньове затемнення цікаве тим, що його можна спостерігати ввечері, а не вночі, як два інші типи затемнень, тобто воно почнеться ще до заходу Сонця.


Нагадаємо, наприкінці квітня у небі над Україною спостерігалося полярне сяйво незвичайної краси: вчені пояснили, що воно означає.

Як повідомлялося раніше, на кордоні Китаю та Росії помітили НЛО: очевидці зняли на відео дивні кулі, що світяться.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини