11 травня 2023, 12:18

FT: експерти розповіли, як РФ вдається отримати санкційні товари

Санкційні товари на суму понад 1 млрд доларів зникли під час транзиту до економічних партнерів РФ.

FT: експерти розповіли, як РФ вдається отримати санкційні товари

Експерти не виключають, що зараз усі ці товари перебувають у самій Росії, хоча й призначалися для інших країн.

Сьогодні, 11 травня, журналісти Financial Times опублікували статтю про товари, які транзитом йшли в інші країни, але, найімовірніше, назавжди залишилися у РФ.

Експерти детально проаналізували дані та звіти з відкритих джерел і дійшли висновку, що тільки 50% товарів, які йшли транзитом через РФ, потрапили у кінцевий пункт призначення. Йдеться про Казахстан, Вірменію та Киргизстан.

Аналітики заявляють, що деякі товари можна використовувати у військових і розвідувальних цілях. Ба більше, всі вони виїхали з ЄС і мали транзитом через РФ потрапити у вищевказані країни.

Велика частина "зниклого" товару заїхала на територію РФ і Білорусі з країн Балтії.

Відомо, що всі ці товари були відправлені країнами ЄС уже після вторгнення російської армії в Україну, але ще 2022 року.

Розслідування показало, що РФ обходить санкції за допомогою агентів, посередників або навіть постачальників, часто вказуючи у митній декларації фальшиві пункти призначення. Зі "зниклого" товару є й ті, які можна використовувати в авіації, оптиці та газових турбінах.

Щодо газових турбін, паяльників та обладнання, пов'язаного з радіомовленням, то жодна із цих позицій не досягла кінцевого пункту призначення, саме тому країни ЄС та G7, працюючи над новим пакетом санкцій проти РФ, хочуть заборонити транзит товарів через територію Росії.

Ще вчора, 10 травня, глави МЗС ЄС мали зібратися на обговорення 11-го пакета санкцій проти РФ.

Раніше ми повідомляли, що очікуються дуже гарячі дискусії серед країн ЄС щодо ухвалення нових санкцій, спрямованих проти юридичних і фізичних осіб РФ.

Нагадаємо, західна преса не виключає, що ЄС готов запровадити санкції проти компаній з Китаю, які допомагають оборонній промисловості РФ.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини